Zoeken

Marokko en Polisario ruziën om olie in Sahara

25 maart 2014 - 21:34 - Marokko

©

Het Polisario heeft een exploitatievergunning verleend aan Rio Red Petroleum Ltd. De Britse groep mag sinds 18 maart olie en gas zoeken in Bir Lehlou, een Marokkaans grondgebied.

Bir Lahlou ligt in het noordoosten van de Marokkaanse Sahara, op een paar kilometer van de veiligheidsmuur gebouwd door Marokko in de jaren ’80 en bewaakt door bijna 100.000 Marokkaanse soldaten.

Rio Red Petroleum Ltd en het Polisario hebben een productiedelingscontract gesloten, meldt het Polisario in een verklaring. De Britse groep gaat ook onderzoek doen naar het regionaal potentieel van schaliegas.

Begin januari had Polisario-leider Mohamed Abdelaziz in een brief aan de Verenigde Naties geprotesteerd tegen de Marokkaanse zoektocht naar olie in de Sahara. Hij noemde het toen een "illegale en immorele exploitatie van de natuurlijke bronnen van de Westelijke Sahara".

Een voormalige Marokkaanse diplomaat vertelde ons dat Marokko geërgerd is door de activiteiten van het Polisario in de onbewoonde bufferzone tussen de veiligheidsmuur en de grens met Algerije.

"De bufferzone werd ingesteld om spanningen tussen Marokko en zijn oostelijke buur te vermijden. De aanwezigheid van het Polisario in dit gebied is een schending van het staakt-het-vuren uit 1991 in de Sahara en meerdere VN-verdragen", concludeert onze bron.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team