Zoeken

Terreurcel Fez: zes nieuwe arrestaties

24 oktober 2017 - 07:00 - Marokko

©

Het Centraal Bureau voor Justitiële Onderzoeken BCIJ heeft op 17, 21 en 23 oktober zes verdachten gearresteerd voor hun vermeende banden met de terroristische cel van Daesh die onlangs in Marokko werd opgerold.

Volgens een verklaring van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse zaken werden de verdachten in Rabat, Beni Mellal en in het dorpje Ouled Saad Draa bij El Jadida gearresteerd.

Op 14 oktober had de BCIJ elf leden van de terroristische cel in Fez, Meknes, Casablanca en Khouribga aangehouden. Tijdens de anti terrorisme actie werden in een woning in Fez en bij de leider van de cel in Khouribga een grote hoeveelheid chemische producten ontdekt die gebruikt worden om bommen te maken, maar ook munitie, traangas, materieel om bomgordels te vervaardigen, wapenstokken, communicatiemiddelen, elektronische apparatuur en messen.

In een eerdere verklaring liet het ministerie van Buitenlandse zaken al weten dat de cel spijkerbommen wilde vervaardigen en gasflessen wilde gebruiken om de intensiteit van de ontploffingen te versterken.

Sinds de oprichting van het Centraal Bureau voor Justitiële Onderzoeken drie jaar geleden werden 48 terroristische cellen opgerold waarvan 43 direct verbonden waren aan Daesh. In dezelfde periode werden ruim 700 terreurverdachten en 85 teruggekeerde Syriëgangers gearresteerd.

In de afgelopen vijftien jaar werden in het koninkrijk 174 terreurcellen opgerold, waarvan een zestigtal vanuit Irak en Syrië werden geleid. Ook werden 352 aanslagen verijdeld. Dat berichtte de baas van de BCIJ, Abdelhak Khiame, vrijdag tijdens een persconferentie in Rabat.

Bladna.nl