Zoeken

Marokko rolt opnieuw terreurcel Daesh op

15 oktober 2017 - 15:00 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben zaterdag de ontmanteling aangekondigd van een terroristische cel van de terreurorganisatie Daesh.

Het ministerie van Binnenlandse zaken meldt in verklaring dat elf leden van de cel in Fez, Meknes, Casablanca en Khouribga werden aangehouden. De cel plande aanslagen op gevoelige locaties in naam van Daesh.

Beelden van de arrestatie van verdachten in Fez door agenten van het Centraal Bureau voor Justitiële Onderzoeken (BCIJ) werden dezelfde dag op internet gedeeld. De agenten omsingelden het appartement van de vermeende leider van de cel en één van zijn medeplichtigen.

Tijdens de antiterrorisme operatie werden vuurwapens, messen, gasflessen, chemische producten gebruikt voor de vervaardiging van bommen en elektronische apparatuur in beslag genomen.

Het Centraal Bureau voor Justitiële Onderzoeken werd drie jaar geleden opgericht en rolde sindsdien 48 terroristische cellen op waarvan 43 direct verbonden waren aan Daesh. Ruim 700 terreurverdachten en 85 teruggekeerde Syriëgangers werden in dezelfde periode gearresteerd. In de afgelopen jaren vertrokken ruim 1600 Marokkanen naar Syrië en Irak om zich bij de terroristische organisatie aan te sluiten.

Abdelhak Khiame, baas van de Marokkaanse anti terreurpolitie BCIJ, stelde onlangs dat zijn dienst met tientallen landen samenwerkte. Hij betreurde echter de slechte samenwerking met Algerije en stelde dat er geen uitwisseling van gegevens was met het buurland, wel met andere landen in de regio maar ook in Europa en de Verenigde Staten.

De expertise van de BCIJ in de strijd tegen het terrorisme is wereldwijd bekend. Marokkanen zijn in het buitenland helaas ook regelmatig betrokken bij terroristische daden. Khiame denkt er daarom aan om een ​​nieuwe strategie te ontwikkelen door vestigingen in het buitenland te openen. Hij wil op die manier Marokkaanse onderdanen in het buitenland in het oog houden en informatie over hen verzamelen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team