Zoeken

Geen sardines meer in Europese supermarkten... door Marokko

8 oktober 2025 - 16:00 - Wereld

De sardine dreigt uit Europese supermarkten te verdwijnen en dat heeft alles te maken met de aanvoer uit Marokko. Conserveerders luiden de noodklok over de zeldzaamheid van wilde sardines, een situatie die, naast overbevissing in Marokkaanse wateren, wordt toegeschreven aan klimaatverandering. Consumenten kunnen zich opmaken voor een aanzienlijke prijsstijging van dit geliefde product, rijk aan omega 3 en vitamine D, in de schappen.

Sinds enkele maanden zien Europese supermarkten, met name in Frankrijk, de voorraden sardineblikjes slinken, waarbij vooral de eersteprijsproducten worden getroffen, meldt Le Journal du dimanche. Industriƫlen leggen uit dat de overgrote meerderheid van de in Frankrijk geconsumeerde sardines afkomstig is uit Marokkaanse wateren, waarna ze naar de Bretoense conservenfabrieken worden verscheept. De Marokkaanse visgebieden kampen echter met "extreme klimatologische omstandigheden en de migratie van visscholen naar diepere zones", wat de gebruikelijke vangsten bemoeilijkt.

Lees ook: Vis onbetaalbaar door zomervakantie in Marokko

Het tekort is direct terug te voeren op de belangrijkste leverancier: "Marokko, de eerste leverancier, heeft zijn vangsten tussen 2022 en 2024 met bijna 40% zien afnemen," aldus een bron dicht bij de sector. Dit is een direct gevolg van de opwarming van het Atlantische water en de vermindering van het plankton, de voedselbron van de sardines. Christian Racle, voorzitter van de Confederatie van Visconserveerders, waarschuwt dat "de prijs van een kilo sardines zou kunnen verdubbelen als de situatie aanhoudt." Hij wijst erop dat Frankrijk jaarlijks ongeveer 20.000 ton sardines verwerkt, waarvan het grootste deel uit Marokko en Portugal komt.

Lees ook: Sardinetekort in Britse Supermarkten door Marokko

Beroemde Bretoense conservenfabrieken, zoals Chancerelle en Gonidec, spreken van "voorraden die dreigen uitgeput te raken". Om het tekort te compenseren, overwegen sommige bedrijven sardines uit Zuid-Amerika te importeren, maar deze vissen worden als "minder smakelijk en minder rijk aan essentiƫle vetzuren" beschouwd. Voor de professionals in de sector is de sardine "een Frans cultureel en gastronomisch kenmerk". Zij betreuren dat "de toegenomen afhankelijkheid van Marokkaanse wateren de sector heeft verzwakt." Experts van het Frans onderzoeksinstituut voor de exploitatie van de zee (Ifremer) pleiten op hun beurt voor "een betere regulering van de vangsten en een versterkte samenwerking met Marokko" om de sector te redden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2025 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team