Zoeken

Taieb Fassi Fihri legt de omvang van de hervorming uit

8 april 2011 - 12:19 - Wereld

©

Volgens minister van Buitenlandse Zaken, Taieb Fassi Fihri, is "de monarchie het enige oplossing om alle etnische, godsdienstige en taalkundige verschillen in Marokko te verenigen en alle Marokkanen geven er de voorkeur aan om onder deze paraplu te leven".

De minister, sprekend op de Amerikaanse denktank "Brookings Institution" op 23 maart, verklaarde dat de "Defensie en Buitenlandse Zaken onder toezicht van de koning zullen blijven omdat ze de eenheid van het land waarborgen. Het hoofd van de Staat zal deze twee afdelingen blijven beheren samen met leden van de regering".

Hij geeft ook aan dat de justitie volledig afhankelijk zal zijn van de uitvoerende en wetgevende macht na één jaar, hoewel de beslissingen zullen blijven worden uitgevoerd in naam van de Koning.

Volgens de minister zal de geavanceerde regionalisering, die lang voor de gebeurtenissen in gang werd gezet, respect voor de democratie waarborgen daar de "democratie op lokaal niveau begint". Taieb Fassi Fihri heeft ook de kaart van het terrorisme gespeeld door zijn vrees te uiten voor een heropleving van het terrorisme in Marokko als de betogingen blijven doorgaan.

De minister heeft niets gezegd over de kwestie van het Tamazight, maar drong er wel op aan dat na de hervorming, de uitvoerende macht zich zal uitbreiden naarmate de Koning meer zal delegeren aan de overheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team