Zoeken

Flinke stijging schapenprijzen in aanloop naar Eid ul-Adha

7 juli 2021 - 16:20 - Economie

©

Veel Marokkaanse huishoudens worden dit jaar in aanloop naar Eid ul-Adha geconfronteerd met het dilemma van de stijgende prijzen voor schapen. Nu de prijzen hoger liggen dan normaal zal de aankoop van een schaap voor de religieuze feestdag voor sommigen onbetaalbaar zijn.

De website Hespress meldt dat veel Marokkaanse gezinnen naast de hoge schapenprijzen ook te maken hebben met de financiële schade die zij hebben geleden door de economische crisis die is veroorzaakt door de coronaviruspandemie. Hierdoor zijn velen huiverig om een schaap op krediet te kopen zodat ze tijdens Eid ul-Adha alsnog hun religieuze plicht kunnen vervullen.

Lees ook: Verkiezingen Marokko: partijen schenken schapen voor Eid ul-Adha

Er zijn verschillende oorzaken voor de prijsstijging van schapen in het koninkrijk. Ten eerste is de slachtvoorraad aan schapen en geiten in dit jaar en in 2020 aanzienlijk geslonken in vergelijking tot wat het was voor de wereldwijde uitbraak van het coronavirus. Toch is dit niet de enige verklaring voor de hoge prijzen. Uit gegevens van het ministerie van Landbouw en Plattelandsontwikkeling blijkt dat de vraag naar schapen in Marokko momenteel uitkomt op 5,03 miljoen dieren. Dit is nog altijd minder dan het aantal van 5,8 miljoen schapen en geiten dat beschikbaar is in aanloop naar Eid ul-Adha van dit jaar.

Een meer waarschijnlijke reden voor de prijsstijging van offerdieren is de wereldwijde prijsstijging van veevoer zoals maïs, stro, tarwe en sojabonen. Een spijtige ontwikkeling aangezien er dit jaar tot nu toe een overvloed aan regen is gevallen in Marokko. Het overschot aan landbouwopbrengsten in het koninkrijk, dat normaal gesproken ook voor een prijsdaling van het veevoer zorgt, wordt dit jaar teniet gedaan door internationale prijsontwikkelingen. Dit heeft er mede voor gezorgd dat de prijzen voor schapen 10% hoger liggen dan normaal en zijn gestegen tot een prijs van tussen de 35 en 45 dirham per kilo.

Bovendien komt er in aanloop naar Eid ul-Adha in Marokko elk jaar dezelfde prijsopdrijvende dynamiek op gang. De zogeheten "chennaka’s" werpen zich op als tussenpersoon die misbruik maken van de situatie door klanten een extra marge aan te rekenen die in hun eigen zak verdwijnt. Sommige verkopers veinzen dat ze een beperkte voorraad schapen hebben terwijl ze heimelijk hele kuddes in pakhuizen en schaapskooien aan de rand van de stad verborgen houden.

Afhankelijk van het ras kost een schaap in Marokko op dit moment tussen de 1700 en 6000 dirham. Hierdoor overweegt een aanzienlijke groep Marokkanen om dit jaar van de aankoop van een schaap af te zien.

Bladna.nl