Zoeken

Stijging diefstallen voertuigen Marokkaanse diaspora in Spanje deze zomer

5 oktober 2023 - 11:00 - Wereld

©

De diefstal van auto’s in Spanje is deze zomer met 17% gestegen. Criminelen hanteren diverse technieken om hun misdrijven te plegen. De eerste slachtoffers hiervan zijn Marokkanen uit Europa die tijdens de zomervakantie via Spanje naar Marokko reizen.

De Guardia Civil heeft verschillende methoden ontdekt die autodieven gebruiken. Ze doen alsof ze pech hebben, helpen de slachtoffers, of hacken de voertuigen. In 2022 vonden er volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken in totaal 30.982 autodiefstallen plaats in Spanje. Dit is een stijging van 17,3% ten opzichte van het voorgaande jaar, meldt El Cierre Digital.

Lees ook: Marokkaanse diaspora slachtoffer diefstal in Spanje

Voor het derde jaar op rij waren de meest gestolen auto’s de Seat Ibiza, Seat León en Volkswagen Golf, volgens een rapport van de verzekeringsvergelijker HelloSafe. De interesse van criminelen in deze drie modellen is te wijten aan de hoge vraag naar hun onderdelen op de zwarte markt. Deze onderdelen worden vaak teruggevonden in Marokko, Algerije en Oost-Europa.

De diefstallen vinden voornamelijk plaats tijdens vakantieperiodes wanneer veel Marokkanen uit Europa via Spanje naar Marokko reizen (Operatie Marhaba). De dieven hanteren diverse strategieën. Soms bij tolpoorten, waar ze een band van hun slachtoffer lek prikken en dan doen alsof ze willen helpen, om vervolgens het slachtoffer te beroven of de auto te stelen. Anderen positioneren een sleepwagen op strategische punten in afwachting van een nietsvermoedende automobilist.

Lees ook: Marokkaanse vrachtwagenchauffeur met wapen bedreigd in Spanje

De dieven zijn zeer vindingrijk. Ze gaan zover dat ze de beveiligingssystemen van de voertuigen van hun slachtoffers hacken. De Guardia Civil heeft dinsdag in Valencia vier mannen, in de leeftijd van 30 tot 68 jaar, gearresteerd voor hun betrokkenheid bij de diefstal van luxe auto’s in heel Spanje. Ze werden gearresteerd terwijl ze probeerden drie voertuigen te stelen met een totale waarde van 1.150.000 euro.

Bladna.nl