Zoeken

Brandstof: Marokkanen vertrouwen regering niet meer

17 juli 2023 - 16:00 - Economie

©

Marokkanen hebben het vertrouwen verloren in het beheer van de brandstofprijzen door de regering. Wetenswaardig is dat Premier Aziz Akhannouch de belangrijkste aandeelhouder van Afriquia is, een Marokkaans brandstofdistributiebedrijf en dochteronderneming van de groep Akwa. Marokkanen uiten ook hun ontevredenheid over de situatie van de Marokkaanse raffinaderij SAMIR.

Een recente enquête uitgevoerd door het Marokkaanse Centrum voor Burgerschap en geciteerd door TelQuel, heeft aangetoond dat Marokkanen ontevreden zijn over het beheer van de brandstofprijzen en de situatie van de SAMIR. Van de ondervraagden heeft meer dan 95% hun ontevredenheid geuit over de regering vanwege de algemene prijsstijgingen, inclusief die van de brandstofprijzen. Volgens de enquête is de link tussen de stijgende brandstofprijzen en de status van regeringshoofd Aziz Akhannouch, als meerderheidsaandeelhouder in een belangrijk oliebedrijf, een van de belangrijkste bronnen van wantrouwen. Als gevolg hiervan heeft 66,6% van de Marokkanen het vertrouwen in de regering verloren.

Lees ook: Zwarte markt voor benzine groeit sterk in Marokko

De enquête onthult ook dat 4,7% van de burgers hun wantrouwen tegenover de regering hebben geuit vanwege de tegenstrijdige uitspraken van de minister van Energieovergang over de SAMIR-zaak, en dat 71,3% van de Marokkanen de regering niet vertrouwt vanwege haar slechte beheer van brandstoffen en de zorgwekkende situatie van de raffinaderij.

Het Nationaal Front voor de redding van SAMIR (FNSS) legt in een verklaring uit dat deze vertrouwenscrisis de verwarringen benadrukt die veroorzaakt worden door opeenvolgende regeringen en lobbies die controle hebben over de brandstofmarkt.

Lees ook: Afriquia van Aziz Akhannouch doelwit boycotcampagne

Daarom is het volgens het FNSS, noodzakelijk "dat de regering concrete stappen onderneemt om het vertrouwen van het Marokkaanse volk te herstellen en de economische stabiliteit van het land te garanderen." "De beslissingen die de komende maanden worden genomen zullen een significante impact hebben op het vertrouwen van het Marokkaanse volk in de autoriteiten en op de toekomst van de brandstofsector in het land," concludeert het front.

Bladna.nl