Zoeken

Marokko: brandstofprijzen dalen lichtjes

15 december 2023 - 21:30 - Economie

©

Na een periode van stabiliteit is er goed nieuws voor Marokkaanse automobilisten: de brandstofprijzen gaan lichtjes dalen.

Vanaf zaterdag 16 december zullen de prijzen voor diesel en benzine met 50 centimes afnemen in Marokko, meldt Hespress. Deze prijsdaling komt als een welkome verlichting voor de consumenten in Marokko, waar de brandstofprijzen stabiel zijn gebleven, net zoals op de internationale markt. De prijs van een vat olie ligt rond de 80 dollar.

Lees ook: Marokko: recordboete voor oneerlijke concurrentiepraktijken in oliesector

Volgens Mostafa Labrak, directeur-generaal van Energysium consulting, geciteerd door Les Inspirations Éco, zouden de prijzen in Marokko in theorie niet moeten veranderen, althans niet in de komende twee weken. Hij legt uit dat, aangezien de prijzen van geraffineerde producten zoals diesel en benzine een stabiele trend volgen op de internationale markt, de Marokkaanse brandstofprijzen naar verwachting gelijk zullen blijven.

Deze constante daling van de olieprijzen heeft echter niet meteen impact op de Marokkaanse markt. Marokkaanse consumenten kunnen pas na ongeveer een maand of langer van de prijsdaling profiteren. Marokko importeert alleen geraffineerde producten, aangezien de raffinaderij SAMIR haar rol niet meer vervult. De hervatting van de activiteiten van SAMIR zou een oplossing kunnen zijn voor de hoge prijzen.

Lees ook: Stijging brandstofprijzen is raadsel in Marokko

De schommelingen in brandstofprijzen worden beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de wereldwijde economische conjunctuur, overheidsbeleid (zoals subsidies), fluctuaties in de prijzen van ruwe olie en wisselkoersen, vraag en aanbod, en andere onderling verbonden factoren die in de loop van de tijd kunnen veranderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team