Zoeken

Rechtbank behandelt steekpartij Algerijn en Marokkaan in azc Assen

9 juni 2023 - 21:59 - Wereld

©

Een 39-jarige Marokkaan heeft zich volgens justitie op 31 december in het asielzoekerscentrum in Assen schuldig gemaakt aan poging tot doodslag, waarvoor hij een gevangenisstraf van vier jaar zou moeten krijgen. Hij stak een Algerijn zeven keer in zijn rug.

De aanleiding voor de onenigheid tussen de twee zou een discussie zijn over het openzetten van een raam. Die leidde op 31 december tot een steekpartij in een kamer van het asielzoekerscentrum in Assen. "Algerijnen haten Marokkanen, vooral de noordelingen zoals ik. Waarom weet ik niet, maar het is van oudsher zo", zei de 39-jarige Marokkaanse bewoner van het azc in Assen woensdag tegen de rechter.

Lees ook: Marokkaan vrijgesproken van spuiten vloeistof door hek Ter Apel

Volgens de Marokkaanse man werd hij al een tijd lang vernederd en getreiterd door een aantal Algerijnen met wie hij een kamer deelde. Hij zou ook klappen hebben gehad, waardoor hij een operatie aan zijn arm moest ondergaan. Op 31 december wilde de Marokkaan frisse lucht omdat hij vond dat het stonk in de kamer, maar de Algerijnen die bij hem op de kamer sliepen hadden juist last van de tocht. Dat leidde tot een ruzie. "Hij had een mes in zijn zak. Toen ik zag dat hij het wilde pakken, heb ik zelf een mes van een tafel gepakt om mij te verdedigen", zei de beschuldigde aan de rechter. De Algerijn verklaarde bij de politie dat de Marokkaan hem stak met een mes van 35 centimeter. Het mes is niet gevonden maar het Openbaar Ministerie gaat ervan uit dat de versie van de Algerijn klopt en vindt het verhaal dat hij eerst een mes zou hebben gepakt niet geloofwaardig.

Het slachtoffer had wonden in zijn gezicht, rug, been, hand en borst. "Toen hij richting mijn hart wilde steken, kon ik het mes afpakken, anders had hij me doodgestoken", vertelde het slachtoffer aan de politie. De dader liep daarna weg en op videobeelden lijkt hij op dat moment iets glimmend te verstoppen in zijn jas.

Lees ook: Moeder doodsbang na mishandeling Adam (5) in AZC Katwijk

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van vier jaar en een schadevergoeding van 5000 euro voor de Algerijn. De verdachte is nu acht jaar lang in Nederland waar hij niet eerder in aanraking kwam met justitie. Hij verliet Marokko in 2013 op zoek naar een beter leven en woonde in Nederland illegaal bij zijn zus. Hij had tijdelijk een verblijfsvergunning door een huwelijk met een Poolse vrouw, maar na het verbreken van die relatie verviel de verblijfsvergunning en belandde hij in het azc in Assen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team