Zoeken

Marokko: privéscholen presteren beter dan openbare

4 december 2021 - 18:20 - Marokko

©

Privéscholen in Marokko presteren over het algemeen beter dan de openbare scholen. Volgens de Raad voor het Hoger Onderwijs is er een kloof in de prestatieniveaus van studenten.

In zijn verslag over 2019, dat is opgenomen in het Nationaal Programma voor Prestaties van Leerlingen (PNEA), wijst de raad erop dat er nog steeds een kloof bestaat tussen privéscholen en gewone scholen. Daarin staat dat leerlingen van privéscholen meer ondersteuning hebben door een sterker toezicht, ondersteunende cursussen, een beter socialer milieu en een verscheidenheid aan leermiddelen.

Lees ook: Marokko: 62 miljard dirham voor onderwijs in 2022

Uit het verslag blijkt met name dat 6de-jaars leerlingen van privé-basisscholen en 3de-jaars leerlingen van middelbare scholen beter presteren in alle geselecteerde vakken (Arabisch, Frans, wiskunde, natuur- en scheikunde, biowetenschappen en aardrijkskunde).

In het verslag wordt opgemerkt dat leerlingen op privéscholen 280/500 scoren voor wiskunde, terwijl hun medeleerlingen op openbare scholen 246 punten halen. In het middelbaar onderwijs bedraagt de score van de leerlingen van privéscholen 313 punten, tegenover 247 punten voor leerlingen van openbare scholen.

Lees ook: Zes Marokkaanse universiteiten bij de beste ter wereld

"Volgens de OESO-criteria komt dit verschil overeen met een kloof van vier jaar tussen de twee schoolnetten," zegt Rahma Bourqia, directeur van het Nationaal Evaluatie-instituut (INE).

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team