Zoeken

Spyder, het Israëlische luchtverdedigingssysteem dat Marokko interesseert

21 maart 2023 - 18:00 - Marokko

©

Om zijn defensie verder te versterken wil Marokko het Israëlische luchtverdedigingssysteem Spyder voor de middellange afstand aanschaffen.

Sinds de normalisering van de betrekkingen met Israël, toont Marokko belangstelling voor de defensiesystemen van dat land, om de Royal Armed Forces te versterken. Rabat heeft reeds een contract ondertekend voor de aankoop van het Israëlische Barak-MX multi-layer luchtverdedigingssysteem, met een bereik tot 150 km en het vermogen om ballistische raketten te onderscheppen, schrijft Defensa.

Lees ook: Redenen achter noodzaak voor Marokko om Israëlische "Iron Dome" aan te schaffen

Het Spyder-systeem werd ontwikkeld door Rafael Advanced Defense Systems en is een luchtverdedigingssysteem dat in staat is om alle luchtdreigingen af te slaan, met inbegrip van ballistische raketaanvallen, zelfmoorddrones, kruisraketten en zweefbommen. Het is beschikbaar in versies voor de korte, middellange en lange afstand. De Spyder-LR heeft een bereik tot 80 km, de Spyder-SR/ER heeft een bereik van 20 tot 40 km en de Spyder-MR/LR heeft een bereik van 60 tot 80 km.

Het Spyder-luchtverdedigingssysteem is ontworpen om grondtroepen, industriële gebieden en kritieke infrastructuur te beschermen tegen bedreigingen vanuit de lucht, zoals vliegtuigen, helikopters, drones en raketten. Het is uitgerust met een bewakings- en richtradar en met raketten voor de korte en middellange afstand. De radar kan bedreigingen in de lucht op enkele tientallen kilometers afstand detecteren, terwijl de raketten doelen tot 35 km afstand kunnen bereiken.

Lees ook: Marokko kocht mogelijk F-16 Sufa gevechtsvliegtuigen van Israël

Marokko zou geïnteresseerd zijn in de Spyder-SR/ER voor de korte en middellange afstand, met een ELM-2106 L-band radar en een bereik van 180 km. Het systeem wordt reeds door verschillende landen gebruikt, waaronder Israël, India, Singapore en Georgië, en het wordt ook ingezet om locaties zoals elektriciteitscentrales, luchthavens, militaire bases en dichtbevolkte stedelijke gebieden te beschermen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team