Zoeken

Sprinkhanenplaag: Marokko in gevaar

17 februari 2024 - 09:00 - Marokko

©

Een nieuw onderzoek waarschuwt dat klimaatverandering kan leiden tot meer en ergere sprinkhanenplagen in Marokko. De invasies zullen "steeds moeilijker te voorkomen en te bestrijden zijn in een opwarmend klimaat", aldus de onderzoekers.

De studie, gepubliceerd in Science Advances, is uitgevoerd door Xiaogang He, universitair docent aan de Nationale Universiteit van Singapore, en andere experts. Ze analyseerden sprinkhanenplagen in Afrika en het Midden-Oosten tussen 1985 en 2020 en vonden een verband met veranderende weersomstandigheden.

Lees ook: Marokkaanse sprinkhaan bedreigt tarweoogst in Afghanistan

Tien landen, waaronder Marokko, Kenia, Niger, Jemen en Pakistan, werden het zwaarst getroffen door sprinkhanenplagen. De studie toont aan dat de insecten vaker gebieden met extreme regenval teisteren en dat het aantal sprinkhanen sterk afhangt van de weersomstandigheden.

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) noemt de sprinkhaan "de meest destructieve migrerende plaag ter wereld". Een sprinkhanenplaag in West-Afrika tussen 2003 en 2005 veroorzaakte voor 2,5 miljard dollar aan verliezen. De bestrijding van de plaag kostte meer dan 450 miljoen dollar.

Lees ook: Tata zet vliegtuigen in tegen sprinkhanenplaag

Marokko moet zich dus voorbereiden op het ergste. De regering moet samenwerken met internationale organisaties om een ​​plan te ontwikkelen voor de bestrijding van sprinkhanenplagen en om landbouwers te helpen hun gewassen te beschermen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team