Zoeken

Marokkaanse sprinkhaan bedreigt tarweoogst in Afghanistan

1 juni 2023 - 21:00 - Wereld

©

Volgens het Regionaal Bureau voor Azië en de Stille Oceaan van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), zou de Marokkaanse sprinkhaan dit jaar zeer veel schade kunnen berokkenen aan tarwevelden in Afghanistan en verliezen kunnen veroorzaken tot een kwart van de totale jaarlijkse oogst, met name tussen 700.000 en 1,2 miljoen ton.

De FAO waarschuwt voor de massale terugkeer van Marokkaanse sprinkhanen in acht provincies in het noorden (Badakhshan, Badghis, Baghlan, Balkh, Kondoz, Samangan, Sar-e Pol en Takhar) en in het noordoosten (Herat en Ghor) van Afghanistan, de belangrijkste tarweteeltgebieden van het land. Daar zijn sprinkhanen waargenomen in verschillende stadia van ontwikkeling. De situatie is volgens de organisatie "zorgwekkend", vooral omdat "de Marokkaanse sprinkhaan meer dan 150 plantensoorten eet, waaronder bomen, weilanden en 50 voedingsgewassen, die allemaal in Afghanistan groeien".

Lees ook: Tata zet vliegtuigen in tegen sprinkhanenplaag

Richard Trenchard, de FAO-vertegenwoordiger in Afghanistan, zegt dat de Marokkaanse sprinkhaan "een enorme bedreiging vormt voor boeren, gemeenschappen en het land als geheel". De deskundige herinnert eraan dat de laatste twee grote invasies van deze insecten in Afghanistan "20 en 40 jaar geleden naar schatting 8% en 25% van de totale jaarlijkse tarweproductie vernielden". Hij voegt eraan toe dat deze heropflakkering van de Marokkaanse sprinkhanen de oogstverwachtingen van dit jaar, "de beste in drie jaar", dreigt te verwoesten en "de voedselonzekerheid later in het jaar en volgend jaar aanzienlijk dreigt te verergeren".

Volgens de prognoses zou een grootschalige invasie dit jaar kunnen leiden tot verliezen van 700.000 tot 1,2 miljoen ton tarwe, wat neerkomt op verliezen van 280 tot 480 miljoen dollar. Volgens de expert zijn er dit jaar gunstige omstandigheden voor een sprinkhaneninvasie. Daarbij wijst hij op droogte, overbegrazing, zeer beperkte sprinkhanenbestrijding en de "perfecte" regenval voor sprinkhanen in maart en april (ongeveer 100 mm). "Er werd laat alarm geslagen, maar de FAO en haar NGO-partners, alsook de plaatselijke bevolking en autoriteiten, hebben onmiddellijk gereageerd", aldus Trenchard.

Lees ook: Marokkaanse treksprinkhanen verwoesten Spaanse gewassen

Om de dreiging onder controle te krijgen, "hadden we geen andere keuze dan te vertrouwen op traditionele ’mechanische’ bestrijdingsmethoden" om de sprinkhanen te doden voordat ze volwassen worden, legde de FAO-vertegenwoordiger uit. "Chemische bestrijdingsmethoden zijn veel doeltreffender dan mechanische bestrijding. Het Afghaanse systeem voor de bestrijding van sprinkhanen, dat vroeger zeer doeltreffend was, is de laatste twee jaar aanzienlijk verslechterd. We hopen dat de mechanische bestrijdingsmethoden de totale impact van de zwermen zullen verminderen om nog grotere invasies in 2024 te voorkomen", voegde hij eraan toe.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team