Zoeken

Onderzoek naar spookvilla in drugsproces Said Chaou

23 januari 2022 - 11:00 - Wereld

©

Begin deze maand arresteerde de Nederlandse politie een vrouw en twee mannen voor de mishandeling van twee jongens van 14 en 16 jaar in een leegstaande villa aan de Robijndijk in Roosendaal. Dat pand blijkt nu een belangrijke rol te spelen in een omvangrijke internationale drugszaak waarin Saïd Chaou één van de hoofdverdachten is.

De ‘spookvilla’ wordt in verband gebracht met de strafzaak rond de 56-jarige Saïd Chaou uit Roosendaal. Volgens justitie maakt hij deel uit van een drugsbende. In 2015 maakte een grote politieactie, waarbij meer dan 200 agenten huiszoekingen hebben uitgevoerd in 24 panden, een einde aan zijn drugslijn. Er werd beslag gelegd op grote hoeveelheden drugs, wapens, auto’s, geld en geldtelmachines. Said Chaou werd samen met veertien andere verdachten gearresteerd, waaronder meerdere leden van zijn familie.

Lees ook: Ex-Kamerlid Said Chaou had villa met gouden kranen in Nederland

De ‘spookvilla’ aan de Robijndijk was één van de panden die tijdens de politieactie werden doorzocht. Voor het pand werd volgens justitie met crimineel geld betaald. Het huis staat op naam van de 65-jarige Colombiaanse Elsa P. die ook een verdachte is in de strafzaak. Het is niet duidelijk of er ook ooit iemand woonde, maar justitie en de Belastingdienst legden in 2015 en 2018 beslag op de woning vanwege drugs- en witwaspraktijken. De villa is sindsdien verlaten en heeft een enorme aantrekkingskracht op jongeren die nieuwsgierig zijn naar de woning, schrijft Omroep Brabant.

Op dinsdag 4 januari slopen twee van die nieuwsgierige jongeren het pand binnen om daar te chillen. Toen de jongens in het huis waren, sloeg een meldsysteem alarm. Daarop doken een vrouw en drie mannen op in de woning, waar ze de jongens vasthielden en mishandelden. Twee mannen van 18 en 22 jaar uit Roosendaal en een 41-jarige vrouw uit Etten-Leur werden diezelfde avond nog aangehouden voor de mishandeling. In het belang van het onderzoek wil de politie niets zeggen over hun eventuele banden met Saïd Chaou.

Lees ook: Nederlandse handlanger Said Chaou in Marbella ontvoerd

De strafzaak rond Saïd Chaou is zeer complex en meerlagig. Hij woonde voorheen afwisselend in Nederland en Marokko, waar hij ook lid was van het Marokkaans parlement. Daarnaast was hij politiek actief in de Rif. Vanwege de drugshandel en zijn vermeende financiering van protesten in de Rif-regio, verzocht Marokko een aantal jaren geleden om zijn uitlevering, maar de Nederlandse rechter weigerde omdat het risico dat hij in Marokko geen eerlijk proces krijgt te groot is.

Het onderzoek naar dit netwerk loopt nu al ruim zes jaar en ondertussen wachten verdachten hun strafproces in vrijheid af. Eind november vorig jaar werd de drugszaak pro-forma behandeld voor de rechtbank in Breda, maar het is nog niet bekend wanneer de inhoudelijke behandeling doorgaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team