Zoeken

In Marokko gestrande Spaanse kinderen al drie jaar niet naar school

22 september 2022 - 15:00 - Marokko

©

Marokkaanse kinderen die in Sebta zijn geboren en in Marokko zijn gestrand als gevolg van de gezondheidscrisis, zijn al drie jaar ongeschoold. De ouders doen een beroep op de overheid om hen te helpen hun opleiding verder te zetten.

Fatima Zohra Azztin en Hanane Bazzar, twee moeders van ongeschoolde kinderen, maken zich zorgen over hun toekomst. Zij vragen de Marokkaanse overheid om toestemming om naar Sebta te gaan zodat de kinderen terug naar school kunnen gaan. "De kinderen hebben de Spaanse nationaliteit en gaan naar school in Sebta," vertelde Hanane Bazzar aan El Faro de Ceuta. Ze betreurt het stilzwijgen van de Marokkaanse en Spaanse autoriteiten.

Lees ook: In Melilla geboren Marokkaans meisje mag na 12 jaar eindelijk naar school (video)

Dinsdag gingen deze moeders uit Fnideq naar Tetouan, waar de autoriteiten hen vertelden dat zij niets voor hen konden doen. Hun dossier zou worden behandeld door het Spaanse consulaat-generaal in Tetouan. Jammer genoeg is het consulaat "momenteel op vakantie en gaat het niet vóór 1 oktober weer open", aldus Hanane. "We willen geen papieren of een woning of wat dan ook, wat we willen is de kinderen naar school kunnen brengen in Sebta," zegt ze.

Hanane heeft een kind van acht jaar. Hij kan niet zoals andere kinderen naar school in Marokko omdat hij de Spaanse nationaliteit heeft. Er is geen plaats op de Spaanse school in Tetouan. Al deze moeders hebben jarenlang in Sebta gewoond en gewerkt, maar strandden door de pandemie in Marokko. Na de openstelling van de grenzen mochten alleen Marokkaanse grensarbeiders met een geldige verblijfsvergunning voor buitenlanders de grens weer oversteken.

Lees ook: Spaanse vrouw met kinderen gestrand in Marokko

"We verbleven in Sebta. Er zijn mensen met verzekeringen, verblijfsvergunningen, paspoorten en diverse andere documenten die verlopen zijn, maar we kunnen ze niet verlengen," zegt Hanane. Samen met andere moeders is zij van plan een brief naar de Spaanse overheid te sturen waarin zij haar situatie uitlegt. "We hebben een document nodig zodat we de kinderen naar school kunnen sturen, want ze kunnen Sebta niet alleen in omdat ze minderjarig zijn," benadrukt ze.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team