Zoeken

Spanje streeft naar loyale samenwerking met Marokko

1 januari 2022 - 16:20 - Marokko

©

In zijn nieuwe nationale veiligheidsstrategie zegt Spanje dat zijn betrekkingen met Marokko gebaseerd zijn op "goede vriendschap, eerbiediging van de grenzen en loyale samenwerking".

Spanje heeft dinsdag zijn nieuwe nationale veiligheidsstrategie aangenomen, rekening houdend met de geopolitieke situatie, de gevolgen van de gezondheidscrisis en de ondoorzichtige strategie van Marokko. In het document stelt de Spaanse regering dat de prioriteit ligt bij het bevorderen van veiligheid, politieke stabiliteit en ontwikkeling, en het helpen bestrijden van bedreigingen zoals terrorisme en georganiseerde misdaad in de Maghreb. Dit gebeurt in samenwerking met "partner- en bevriende landen", zoals Marokko en Algerije.

Lees ook: Spanje’s prioriteit in 2022 is Marokko

In het document wordt benadrukt dat de betrekkingen van Spanje met Marokko en Algerije worden gekenmerkt door goede vriendschap, gebaseerd op loyale samenwerking en wederzijds respect voor de grenzen. Het voorziet in een alomvattend veiligheidsplan voor Ceuta en Melilla, aangezien deze geografisch dicht bij Marokko liggen en de Spaans-Europese grens vormen.

Lees ook: Is Spanje zich aan het herbewapenen tegen Marokko?

In het document komen ook andere kwesties aan bod, zoals klimaatverandering, cyberveiligheid, defensie, migratiestromen en betrekkingen met Europa en de rest van de wereld. Ook wordt gesproken over een betere integratie van Spanje in de NAVO - waarvan de volgende top in juni in Madrid zal plaatsvinden - en wordt gewezen op de noodzaak van een groot militair budget om de veiligheid van de bevolking en de bescherming van de territoriale integriteit te garanderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team