Zoeken

Spanje bezorgd over verplaatsing Amerikaanse marinebasis naar Marokko

6 juli 2021 - 17:40 - Wereld

©

Spanje is bezorgd over een mogelijke transfer van de Amerikaanse militaire basis, gelegen in Rota in de provincie Cádiz, naar Marokko. De militaire overeenkomst tussen de Verenigde Staten en de noorderbuur over de bezetting van deze basis aan de Atlantische kust in het zuidwesten van het Iberische eiland, loopt dit jaar af.

De Israëlische televisiezender i24News citeert Spaanse bronnen en meldt dat "de regering van Pedro Sanchez uiterst bezorgd is over de mogelijke overdracht van de Amerikaanse militaire basis van Rota aan Marokko”. Deze optie heeft te maken met het feit dat "de Amerikaanse militaire bases in Spanje niet meer zo strategisch zijn als tijdens de Koude Oorlog het geval was”.

Lees ook: Rota riskeert financiële chaos omwille van transfer Amerikaanse militaire basis naar Marokko

Voorts is de toenemende terroristische dreiging in de Sahel en de Sahara een grote bron van zorg voor de VS en hun Europese bondgenoten. Daesh is in Irak en Syrië militair verslagen, maar wint aan invloed in deze Afrikaanse regio’s. De Marokkaans-Amerikaanse oefening "African Lion 2021" vond dit jaar plaats in de noordwestelijke regio van het continent. Een regio die sterk bedreigd wordt door islamitische extremisten.

Sommige deskundigen menen dat de evolutie van het regionale landschap, de Verenigde Staten onder druk zet om hun strategie te wijzigen en hun militaire middelen te herschikken, om zo het hoofd te kunnen bieden aan de talrijke uitdagingen die uitgaan van de Sahel-regio. Vandaar de mogelijkheid om de Amerikaanse militaire basis in Rota over te brengen naar Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team