Zoeken

Marokko en Spanje nemen samen deel aan militaire oefening

2 juli 2021 - 12:40 - Wereld

©

De Spaanse en Marokkaanse strijdkrachten nemen van 28 juni tot 10 juli deel aan de militaire oefening Sea Breeze, die door de Verenigde Staten en Oekraïne met steun van de NAVO in het Zwarte-Zeegebied wordt georganiseerd. Deze manoeuvres zullen de twee landen, die zich sedert april in een ernstige diplomatieke crisis bevinden, nader tot elkaar brengen.

Op uitnodiging van de Verenigde Staten en Oekraïne zullen het Spaanse en het Marokkaanse leger gedurende enkele dagen samenwerken in het kader van de militaire oefening Sea Breeze, die in de Zwarte Zee wordt gehouden. Het is één van de grootste manoeuvres die in de regio worden georganiseerd, met bijna 5000 soldaten, 32 militaire schepen en ongeveer 40 vliegtuigen, aldus Vozpópuli. Het doel van de organisatoren is "de interoperabiliteit" en "de samenwerking" tussen de deelnemende strijdkrachten te verbeteren, en "de maritieme veiligheid en vrede" in de regio te versterken.

Lees ook: Marokko neemt deel aan militaire oefeningen met de Verenigde Staten

Marokko neemt voor het eerst deel aan de oefening, terwijl Spanje aan zijn vierde deelname toe is, na 2014, 2016 en 2020. De twee landen zullen voor het eerst samenwerken sinds het uitbreken van de diplomatieke en migratiecrisis in april en mei. De goede betrekkingen met Washington hebben volgens dezelfde bron de deelname van Marokko aan deze manoeuvres bevorderd. De operatie African Lion, een andere grote militaire oefening die dit jaar grotendeels in Marokko plaatsvond, ging door zonder de aanwezigheid van Spaanse strijdkrachten. Ze werden niet uitgenodigd door Rabat vanwege de diplomatieke crisis.

Naast de Verenigde Staten, Oekraïne, Spanje en Marokko, brengt de militaire oefening Sea Breeze 2021 ook troepen samen uit Albanië, Australië, Brazilië, Bulgarije, Canada, Denemarken, Egypte, Estland, Frankrijk, Georgië, Griekenland, Israël, Italië, Japan, Letland, Litouwen, Moldavië, Noorwegen, Pakistan, Polen, Roemenië, Senegal, Zuid-Korea, Zweden, Tunesië, Turkije, de Verenigde Arabische Emiraten en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Marokko: Spaans leger niet welkom bij African Lion 2021

Rusland uitte eerder zijn ongenoegen over het houden van de oefeningen in de Zwarte Zee. "Het Russische ministerie van Defensie zal de voorbereiding en uitvoering van de Sea Breeze manoeuvres door Oekraïne en de Verenigde Staten, met deelname van NAVO-landen, op de voet volgen en indien nodig gepast reageren", aldus generaal Igor Konasjenkov, de Russische woordvoerder van Defensie. "Sea Breeze 21" is niet nieuw, maar het aantal deelnemende landen is wel groter dan in voorgaande jaren en de scenario’s zijn ook complexer. "De organisatoren stellen ons gerust dat er niets nieuws is aan de oefeningen", zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team