Zoeken

Hoe Frankrijk en Spanje Marokko hebben gekoloniseerd

20 augustus 2022 - 17:00 - Marokko

©

Frankrijk en Spanje maakten gebruik van een moment van zwakte in Marokko, om hun koloniale heerschappij over het koninkrijk te vestigen. Op dat moment werd Marokko geregeerd door Moulay Abdelaziz, de opvolger van Moulay Hassan, die in 1894 overleed.

In 1902 deelden Frankrijk en Spanje de heerschappij in Marokko, met name in de noordelijke streken, waaronder Fez en Taza. In 1904 bereikten de twee landen een geheime overeenkomst om Fez en Taza op te geven en werd hun toekomstige protectoraat teruggebracht tot de Rif-regio en Jbala. In 1906 vond de Conferentie van Algeciras plaats, waar een Europese overeenkomst werd bereikt om de soevereiniteit van de monarch en de territoriale integriteit van Marokko te respecteren.

Lees ook: 50 jaar geleden: mislukte moordpoging op Hassan II

In 1907 vielen Frans-Spaanse strijdkrachten Casablanca binnen, nadat Marokkanen Franse arbeiders hadden vermoord in de havenfabrieken van de stad. De gebeurtenissen versnelden de Franse expansionistische politiek. Overweldigd door de wijdverspreide protesten in het koninkrijk, vroeg Moulay Abdelaziz Frankrijk om hulp bij het herstellen en het handhaven van de openbare orde. Op 21 mei 1911 landden daarom nieuwe Franse troepen in Fez, schrijft El Debate.

De Spanjaarden waren het niet eens met de Franse expansiedrift in Marokko en bezetten Larache in juni 1911. Ze hadden reeds voet aan de grond in het grensgebied met Melilla en vestigden ook een strategische post in Sebta, op 14 kilometer van Tetouan. De handelingen van Spanje en Frankrijk wekten de argwaan van Duitsland, dat dreigde Marokko binnen te vallen om de belangen van zijn ondernemingen in het koninkrijk te verdedigen.

Lees ook: Ooit organiseerde Frankrijk nog de cannabishandel in Marokko

Na lange besprekingen stond Frankrijk meer grondgebied af aan de Kongo, zodat Duitsland zich uit Marokko zou terugtrekken. Daardoor kon het land de monarch onder druk zetten om zich over te geven. Net als in Tunesië eiste Frankrijk in Marokko de oprichting van twee protectoraten, één voor zichzelf en één voor Spanje. Het protectoraat werd uiteindelijk op 30 maart 1912 erkend en in april benoemde Frankrijk generaal Lyautey in Marokko. De vorst trad in juli af en in november van hetzelfde jaar ondertekenden Spanje en Frankrijk een overeenkomst over de afbakening van het gebied dat aan Spanje zou worden teruggegeven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team