Zoeken

Spanje wijst "homoseksuele jihadist" uit naar Marokko

5 juli 2023 - 13:30 - Wereld

©

Het Spaanse Nationale Hof heeft het beroep van een Marokkaanse terreurverdachte verworpen, die vroeg om de annulering van zijn uitzetting. Deze werd besloten door de Staatssecretaris van Veiligheid, omdat hij een bedreiging vormt voor de nationale veiligheid. In de hoop aan een uitzetting te ontsnappen vertelde de man dat hij homoseksueel was.

De verdachte werd in maart 2020 veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens jihadistische zelf-indoctrinatie. Hij wordt ervan beschuldigd op Facebook een audiobericht te hebben verspreid waarin hij trouw zwoer aan Daesh, evenals oproepen tot de jihad. In 2019 werd een uitzettingsprocedure gestart nadat de dienst belast met het toezicht op terreurverdachten van de Guardia Civil, aantoonde dat hij "deelnam aan activiteiten die in strijd zijn met de nationale veiligheid", meldt El Confidencial Digital.

Lees ook: Nederlandse moslims kunnen niet reizen door ’onterechte terreurmeldingen’

Op 7 oktober 2020 ondertekende de Staatssecretaris van Veiligheid het bevel tot uitzetting van de Marokkaan, met een verbod om het Spaans grondgebied te betreden voor een periode van tien jaar, vanaf de datum van zijn uitzetting. De man wordt beschouwd als een bedreiging voor de nationale veiligheid van Spanje omdat geïndoctrineerde personen, volgens het Nationale Hof, "zich bijna systematisch bij terroristische groeperingen en organisaties aansluiten". De verdachte was bovendien "niet geïntegreerd in de Spaanse samenleving".

Lees ook: Van terrorisme naar inkeer: de reis van Oialae Chergui

In een poging zijn uitzetting te voorkomen, claimde de man een langdurige verblijfsvergunning te hebben en al meer dan tien jaar legaal in Spanje te wonen. Hij voegde eraan toe dat hij homoseksueel is, wat "niet wordt geaccepteerd door de Marokkaanse samenleving". Hij zou bang zijn voor zijn leven als hij daadwerkelijk naar Marokko wordt teruggestuurd. Maar de hof verwierpen deze argumenten en stelde dat langdurig legaal verblijf niet synoniem is aan integratie en dat "homoseksualiteit in Marokko met een gevangenisstraf wordt bestraft" en dat er "dus geen risico bestaat voor zijn leven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team