Zoeken

Onthoofdingsvideo’s: Marokkaanse vrouw uit Spanje gezet

29 maart 2023 - 22:00 - Wereld

©

Een Spaanse rechtbank heeft de uitzetting bevolen van een Daesh-militante van Marokkaanse afkomst, die door de Guardia Civil als een bedreiging wordt beschouwd voor de nationale veiligheid. Op haar mobiele telefoons werden video’s aangetroffen van onthoofdingen en handleidingen over het maken van explosieven.

De rechtbank van Murcia opende in 2018 een gerechtelijk onderzoek tegen één van de familieleden van de Marokkaanse vrouw. In het kader daarvan werd een huiszoeking bij hem thuis uitgevoerd en werden twee mobiele telefoons in beslag genomen, meldt El Confidencial. Bij de analyse van de telefoons ontdekten de agenten een grote hoeveelheid gegevens van terroristische aard van media die in verband worden gebracht met de terroristische organisatie Daesh, wat leidde tot het besluit om de Marokkaanse vrouw, de vermoedelijke eigenaar van de telefoons, uit te wijzen.

Lees ook: Marokkaanse strijder die Daech verliet getuigt (video)

"Deze zelfindoctrinatie [... ] vereist een bijzondere belangstelling, die benadrukt wordt door de bijzonder harde opnames die zij bijhoudt, met executies uitgevoerd door de terroristische organisatie Daesh, waarvan de leden hun slachtoffers onthoofden, van dichtbij doodschieten of levend verbranden", verklaart het directoraat-generaal Voorlichting van de Guardia Civil in zijn rapport. De vrouw maakt ook deel uit van "talrijke groepen op de applicatie Telegram, gewijd aan de propaganda en indoctrinatie van de terroristische organisatie Daesh en aan de rekrutering van strijders en martelaren".

De groepen in kwestie trainen ook in "militaire gevechtstactieken, het hanteren van wapens, het vervaardigen en hanteren van explosieven, door middel van gedetailleerde tutorials", voegt de Guardia Civil toe. Er werd zelfs een video gevonden op één van de telefoons, waarin de vrouw "trouw heeft gezworen aan de terroristische organisatie Daesh en haar leider". Op basis van dit rapport heeft de staatssecretaris van Veiligheid de procedure voor de uitzetting van de vrouw ingeleid, wat leidde tot het uitzettingsbesluit van 3 februari 2020, voor een periode van tien jaar.

Lees ook: Marokkaanse-Nederlandse jihadstrijders door Daesh geëxecuteerd

De vrouw is getrouwd met een Marokkaanse man en is de moeder van een dochter van vier maanden die legaal in Murcia verblijft. Ze probeerde de uitzetting te voorkomen door beroep aan te tekenen tegen dit besluit, bij de administratieve kamer van de nationale rechtbank. De vrouw was in juni 2018 ook het onderwerp van een uitzettingsprocedure, nadat ze op 15 februari van dat jaar vastzat voor een misdrijf tegen de rechten van werknemers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team