Zoeken

Sahara: Spanje hekelt ’unilateralisme’ van VS

20 december 2020 - 16:40 - Wereld

©

Spanje heeft laten weten het besluit van de Verenigde Staten om de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara te erkennen, niet te steunen. Volgens de Spanjaarden moet de nieuw gekozen president van de VS de beslissing heroverwegen om terug te keren naar het "multilateralisme".

"Het Sahara-dossier is niet afhankelijk van de wil of de eenzijdige actie van een land, ongeacht de omvang", verklaarde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya tijdens een radio-interview met het station Onda Cero. De Spaanse minister liet ook weten dat ze al toenadering hebben gezocht met het overgangsteam van Joe Biden om de kwestie te bespreken. Volgens haar is er in internationale betrekkingen geen plaats voor unilateralisme.

Ook sprak González over de normalisering van de Marokkaans-Israëlische betrekkingen. Ze betreurt het gebrek aan overeenstemming in de internationale gemeenschap om een "stabiele oplossing die door iedereen aanvaard is" te bekrachtigen. "Het is aan Biden om de situatie te beoordelen, om te zien hoe hij zich wil positioneren en om te werken aan een rechtvaardige maar ook duurzame oplossing die niet afhankelijk is van een verandering op een of ander moment, maar die wel is verankerd in de internationale gemeenschap", zei de minister.

Verder kondigde de Spaanse minister aan dat zij een speciale gezant gaat benoemen die "leiding zal geven aan de inspanningen om een oplossing te vinden door met directe buren zoals Marokko, Mauritanië en Algerije te overleggen”.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team