Zoeken

Marokko "bezet" niemandsland bij Melilla, Spanje huivert

25 oktober 2022 - 21:00 - Marokko

©

Marokko gaat huizen en zelfs een school bouwen op zijn grondgebied, op minder dan 500 meter van het niemandsland bij Melilla. Dit doet Spanje huiveren.

Marokko is begonnen met de verstedelijking op minder dan 500 meter van het niemandsland bij Melilla. Naast het bestraten en aanleggen van wegen zijn er al rotondes en zelfs een school gebouwd, meldt El Español. Onlangs heeft Marokko voor de Verenigde Naties verklaard dat er geen landsgrenzen zijn met Spanje en dat de steden Sebta en Melilla "bezette gebieden" zijn.

Lees ook: Spanje vreest dat Marokko "de boel belazert"

Ten tijde van het Spaanse protectoraat in het Rif werd de afbakening van het niemandsland niet nodig geacht, en dat is nog steeds zo. "Door het gebrek aan afbakening en het niet respecteren van verdragen en overeenkomsten, wordt dit gebied nog steeds bewoond door Spanjaarden en Marokkanen. Vandaag is het volledig ingenomen door de Marokkaanse infrastructuur. Marokko oefent hier zijn volledige soevereiniteit uit met instemming van de Spaanse regering", aldus Miguel Acosta-Sánchez, onderzoeker aan de universiteit van Cádiz.

Voor Melilla stelt de op 26 juni 1862 ondertekende demarcatiewet een niemandsland vast dat de ordestrijdkrachten niet in beide richtingen kunnen doorkruisen. Het is verboden om landbouw en veeteelt uit te oefenen. Zoals dezelfde bron opmerkt, zijn er momenteel echter Marokkaanse militaire constructies zichtbaar in het gebied. Volgens Marokkaanse bronnen is dit een immigratiecontrolepost.

Lees ook: Marokko herhaalt eisen met betrekking tot Sebta en Melilla

Op maritiem gebied wil Marokko de infrastructuur van de haven van Beni Ensar tegen 2023 uitbreiden met cafés, nachtclubs en drie hotels van twee verdiepingen. Pier 1 van de haven zal een detachement van de militaire marinebasis huisvesten en pier 2 zal worden uitgebreid om grote cruiseschepen met toeristen te kunnen ontvangen, aldus de plaatselijke autoriteiten. Bovendien zal een tramlijn de haven van Beni Ensar verbinden met de internationale luchthaven van Nador.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team