Zoeken

Nieuwe Spaanse patrouilleboot trager dan Marokkaanse Metal Shark

20 maart 2023 - 09:00 - Wereld

©

De nieuwe patrouilleboot die Spanje heeft aangeschaft voor de Guardia Civil, lijkt niet aan de verwachtingen te voldoen. Het schip werd een maand geleden aangekondigd als de snelste ter wereld, maar is in feite nog trager dan de Marokkaanse Metal Shark.

De nieuwe patrouilleboten van de Guardia Civil worden ingezet voor de bestrijding van drugshandel, mensenhandel en de georganiseerde misdaad in de Straat van Gibraltar, maar zullen deze taak niet naar behoren kunnen uitvoeren, omdat ze niet de allersnelste zijn, zoals een maand geleden in Cádiz werd aangekondigd. Volgens de fabrikant kan de patrouilleboot Aister HS60, die 18 meter lang en 4,5 meter breed is, een snelheid bereiken van meer dan 60 knopen (110 km/u), dankzij zijn twee motoren van 1800 pk elk, die worden aangedreven door twee waterjets.

Lees ook: Spanje stuurt patrouilleboot naar wateren bij Marokko

Met die snelheid kan de Aister HS60 niet concurreren met de rubberboten van criminelen, die snelheden van 60 tot 70 knopen kunnen halen. De ingebruikneming van het eerste model van de patrouilleboot, genaamd "Río Flumen", in Algeciras, moest een kentering brengen in de situatie, maar dat is niet gebeurd, meldt La Razón. De snelheid van de patrouilleboot komt volgens de eerste uitgevoerde tests niet eens boven de 57 knopen uit. De kenmerken van de patrouilleboot voldoen echter aan de technische specificaties van de aanbesteding, die een maximumsnelheid van meer dan 55 knopen voorschreef.

Naar verluidt heeft de Guardia Civil de kwestie van de snelheid reeds aangekaart bij scheepsbouwer Aister, die heeft geantwoord dat de motoren om veiligheidsredenen beperkt zijn tot 70%. Maar de bezorgdheid blijft bestaan, omdat mettertijd de maximumsnelheid van 60 knopen van de patrouilleboot geleidelijk zal afnemen en het toestel niet meer in staat zal zijn om criminelen te achtervolgen. Spanje wilde een patrouilleboot zoals de Metal Shark van de Marokkaanse Gendarmerie, die 72 knopen kan halen, de HMC "Sentinel" van Gibraltar, die 62,5 knopen kan halen, of de ST60 en ST50 van de Italiaanse Guardia di Finanza, die 70 knopen kunnen halen.

Lees ook: Navantia-patrouilleboot binnenkort geleverd aan Marokko

De nieuwe patrouilleboot van Spanje heeft 1,8 miljoen euro gekost, kan vier bemanningsleden vervoeren en is gebouwd in glasvezelversterkt polyester, bedekt met een recycleerbare aluminium romp. De Aister HS60 is ook uitgerust met een navigatieradar, een satellietcommunicatiesysteem, een lichtprojector met een bereik van 1200 meter en een automatische granaatwerper van 40 millimeter. Een tweede model zal in september in Huelva worden geleverd.

Bladna.nl