Zoeken

Bestorming Melilla: Spanje geeft Marokko de schuld

7 maart 2022 - 15:40 - Wereld

©

Volgens de Spaanse inlichtingendienst (CNI) hebben duizenden migranten uit sub-Sahara afgelopen woensdag de grens van Melilla bestormd, nadat Marokko de controle over het grensgebied staakte.

De bestorming van de grens van Melilla door migranten uit sub-Sahara Afrika afgelopen woensdag, is de tweede grote migratiecrisis na die van Ceuta in mei vorig jaar. Deze crisis volgde op de opname van Brahim Ghali, leider van het Polisario, in een Spaans ziekenhuis. De situatie leidde tot een ernstige diplomatieke crisis tussen Spanje en Marokko.

Lees ook: Spanje in contact Marokko om nieuwe bestorming grenzen te voorkomen

Volgens Spaanse inlichtingenrapporten waarover het dagblad El Español beschikt, is Marokko de laatste weken gestopt met het bewaken van kampen voor Afrikaanse migranten. Deze kampen liggen nabij de grens. Hier worden gewoonlijk wel bewakingsoperaties uitgevoerd, soms met het doel deze migranten naar het zuiden te brengen.

De inlichtingendienst merkt ook op dat de migranten hun methoden en modus operandi hebben gewijzigd. In tegenstelling tot eerdere pogingen, die zij in groepen van 200 hadden ondernomen, was dit de eerste keer dat zij "in één keer" en op klaarlichte dag de grens bestormden. Hierbij beklommen ze de omheining die niet werd bewaakt.

Lees ook: Marokko reageert op kritiek Spanje over migratiebeheer

Volgens de inlichtingendienst waren de 2000 migranten uitgerust met haken en bouten onder hun laarzen. Woensdag tussen 9.30 en 9.40 uur bestormden zij het hek in slechts tien minuten. De veiligheidstroepen aan beide zijden van de grens waren niet in staat hen terug te drijven. Vijftig agenten werden gewond naar het ziekenhuis afgevoerd na de brute aanval.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team