Zoeken

Spanje maakt zich zorgen over opkomst Marokkaanse leger

22 oktober 2020 - 13:00 - Wereld

©

Madrid maakt zich zorgen over de nieuwe militaire overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Marokko. Spanje, dat zijn arsenaal niet kan vernieuwen, vreest dat de machtsverhoudingen zullen veranderen met de mogelijke levering aan Marokko van de F-35, het duurste en meest efficiënte vliegtuig ter wereld.

Met de overeenkomst die op 2 oktober is ondertekend tijdens het bezoek van het hoofd van het Pentagon, Mark Esper, aan Rabat, zijn de Marokkaanse strijdkrachten (FAR) er aanzienlijk op vooruit gegaan. Zo zijn er afspraken gemaakt over de modernisering van hun vloot F-16 straaljagers en een upgrade van de 6x6 Cougars gepantserde tanks en het MIM-104 Patriot langeafstands-grond-lucht raketsysteem, meldt de krant El Espaniol. Het contract van 768 miljoen dollar dat in februari 2023 moet worden voltooid, vermeldt dat Marokko tevens als een van de 22 landen geldt die geavanceerde lucht-luchtraketten voor middellange afstand (AMRAAM’s) aan zullen schaffen.

De Verenigde Staten zouden Marokko met deze overeenkomst in staat stellen om drones en radars te bouwen, voor bewaking en aanval, en om overdag inlichtingen-, bewakings- en verkenningsmissies uit te voeren op land en op zee, meldt de Spaanse krant.

Bovendien is het Koninkrijk bezig zich aan te sluiten bij de zeer gesloten club van landen die over de gloednieuwe F-35 gevechtsvliegtuigen kunnen beschikken, "die tot dan alleen door slechts duizend piloten kan worden bestuurd", aldus El Espaniol.

Voor de Spaanse militaire leiders is het belangrijk dat hun land zich vóór 2030 uitrust met F-35’s. Dit geeft aan dat Madrid door de overeenkomst met de Verenigde Staten, Marokko als reële bedreiging ziet voor zijn strategische en vitale belangen in de Middellandse Zee en in de Atlantische oceaan.

Spanje maakt zich ook zorgen over de afspraken die er zijn gemaakt over cyberdefensie. Er is afgesproken dat de Amerikanen in Marokko antennes van de National Security Agency (NSA) gaan installeren. Deze technologie zal zowel door de CIA als de inlichtingendienst van de Amerikaanse marine worden gebruikt, concludeert de krant.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team