Zoeken

Spanje door VN gesanctioneerd wegens weigeren onderwijs aan Marokkaans kind

18 juni 2021 - 12:00 - Wereld

©

De Commissie voor de rechten van het kind van de Verenigde Naties heeft Spanje veroordeeld voor de schending van het recht op onderwijs van een achtjarig Marokkaans kind in Melilla. De inschrijving van de jongen op een openbare school werd geweigerd, hoewel hij in de Spaanse stad is geboren en daar woont sinds zijn geboorte.

"Ondanks verschillende wettelijke procedures weigerden de plaatselijke autoriteiten AEA naar de openbare school te laten gaan", aldus het VN-comité in een verklaring. Het jongetje is in 2013 in Melilla geboren en woont daar samen met zijn moeder. Geconfronteerd met deze weigering diende laatstgenoemde in maart 2020 een klacht in bij het VN-comité, dat de schending van het recht van het kind op onderwijs erkende, meldt EFE.

Lees ook: In Melilla geboren Marokkaans meisje mag na 12 jaar eindelijk naar school (video)

Maar het duurde meer dan een jaar voordat het Spaanse ministerie van Onderwijs de plaatselijke autoriteiten gelastte AEA tot de school toe te laten. De toelating van de jongen "kwam te laat en herstelt niet volledig de schade die veroorzaakt is door zijn langdurige afwezigheid van school," zei commissielid Luis Pedernera dinsdag. Hij voegde eraan toe dat "hij in een klaslokaal had kunnen leren en spelen met andere jongens en meisjes van zijn leeftijd, ook al heeft hij de Spaanse nationaliteit niet." Het Comité heeft Spanje derhalve gevraagd de door het Marokkaanse kind geleden schade te herstellen, door hem een aanzienlijke schadevergoeding toe te kennen en passende maatregelen te nemen om hem in staat te stellen zijn achterstand op onderwijsgebied in te halen.

Evenals AEA zijn zes andere in Spanje verblijvende minderjarigen tot het onderwijs toegelaten nadat hun families bij het Comité een klacht hadden ingediend. In totaal worden meer dan 150 kinderen uit gezinnen waarvan de ouders geen verblijfsvergunning hebben in Melilla, uitgesloten van het openbare onderwijsstelsel. Het VN-Comité heeft Spanje verzocht deze situatie te regulariseren, door de plaatselijke administratieve en gerechtelijke autoriteiten de verblijfplaats van de minderjarigen te laten bevestigen, zodat zij zo snel mogelijk tot het onderwijsstelsel kunnen worden toegelaten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team