Zoeken

Spanje: hoofddoek steeds normaler in publieke scholen

16 september 2021 - 10:40 - Wereld

©

Het dragen van een hoofddoek door moslimvrouwen die lesgeven op openbare scholen in Spanje wordt steeds alledaagser. Dat is niet zo verwonderlijk, met name omdat de moslimgemeenschap in Spanje uit meer dan twee miljoen mensen bestaat.

Het begin van het schooljaar is een bijzondere uitdaging voor moslima’s die les geven in openbare scholen in Spanje. Zij hebben te maken met allerlei vooroordelen vanwege het dragen van een hoofddoek. Hind Mounjid, 29 jaar en afkomstig uit Úbeda (Jaén), is lerares. Zij studeerde Engels, Frans en lichamelijke opvoeding aan een Jezuïtenschool en geeft nu les op dezelfde school. "Natuurlijk wisten ze dat ik moslima was, ook al droeg ik toen geen hoofddoek, en dat was geen probleem," zegt ze trots. Later ging zij werken in het publiek onderwijs, "in Sevilla, als lerares Frans in het zesde jaar". "De kinderen kijken je eerst vreemd aan. Dat is normaal, ze hebben nog nooit iemand zien lesgeven met een bedekt hoofd. Maar alles verliep goed. Aan het eind van de les waren ze erg blij," legt ze uit.

Lees ook: Spaanse priester in opspraak na opmerking over moslims

Voor docenten is de diversiteit van de achtergronden van de leerlingen in de klas, de grootste drijfveer voor antiracisme. "Er zijn kinderen uit Latijns-Amerika of Marokko, maar ook uit andere delen van Europa en de wereld". We leven vandaag in een hypergeglobaliseerde wereld, we hebben leerlingen uit gemengde huwelijken met ouders met verschillende nationaliteiten... Alles wordt "gewoon". "Je vindt er ook mensen die vooroordelen hebben en meer gesloten zijn," voegt Hind Mounjid eraan toe.

Khaoula El Kamouni Chebli, een 27-jarige uit Madrid, draagt de hijab al sinds haar tienerjaren. "Ik voel me altijd beoordeeld, maar je leert ermee te leven en je niet te laten beïnvloeden. Het klinkt een beetje dramatisch, maar het is echt zo," zegt ze. "Elke dag dat je besluit om te leven met een hijab op je hoofd, zul je te maken krijgen met misverstanden, vragen, oordelen en zelfs aanvallen. En dit op alle domeinen. De maatschappij accepteert het nog niet helemaal".

Lees ook: Islam vanaf september in scholen onderwezen in Spanje

"De islamitische godsdienst wordt altijd al ontsierd door beschuldigingen die niets te maken hebben met de realiteit van de islam en moslims. Dat wordt veroorzaakt door desinformatie", zegt Khaoula El Kamouni. Zij wordt in dit standpunt gesteund door Carolina Saidi Rodríguez, een 45-jarige vrouw uit Mallorca. "Voor kinderen van Marokkaanse of Pakistaanse afkomst ben je een superheld. Ze zijn verrast, en ook hun ouders zijn blij, want het is een teken van vooruitgang dat er professionals zijn die allerlei soorten hoofddoeken dragen," legt ze uit.

"Je mag gezien worden, er is niets vreemds aan. Het is heel gewoon. Iedereen is vrij," verdedigt Saïdi zich trots. "Dit is hoe ik mij identificeer, als een moslimvrouw. Het vertegenwoordigt mijn persoonlijkheid, mijn manier van zijn. Ik draag het voor God, ik koos er vrij voor en ik deed dat pas erg laat, op mijn 39e. Mensen denken dat je het draagt omdat je getrouwd bent of omdat je vader je ertoe dwingt. Maar nee, dat is helemaal niet het geval," zegt Saidi.

Lees ook: Spanje: leraar veroordeeld voor racistische beledigingen tegen Marokkaan

In 2020 telde Spanje een moslimgemeenschap van 2.216.512 mensen, volgens gegevens die aan La Sexta zijn verstrekt door de Unie van islamitische gemeenschappen van Spanje. Deze diverse gemeenschap is ook aanwezig in de hele publieke sector.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team