Zoeken

Tilburg wil handhavers toestaan een hoofddoek te dragen

17 december 2021 - 20:20 - Wereld

©

De gemeente Tilburg wil het dragen van een hoofddoek of andere religieuze uitingen, toestaan voor handhavers en toezichthouders. Eerder gingen de gemeenten Amsterdam, Rotterdam en Utrecht ook over tot dit besluit. Formeel mag het niet, maar burgemeester Theo Weterings en het college zijn bereid om van die regel af te wijken, omdat dit past bij de stad die ze wensen te zijn. Daarin vormt het dragen van een hoofddoek geen drempel voor iemand die handhaver wil worden.

Burgemeester Weterings zei dit in een antwoord op vragen van de fractie ONS Tilburg. Burgerraadslid Robin Spelt vroeg of de beleidsnota Inclusie, die vorige week door een unanieme gemeenteraad werd aangenomen, ook inhield dat handhavers en toezichthouders een godsdienstige of levensbeschouwelijke uiting mogen dragen, zoals bijvoorbeeld een hoofddoek.

Lees ook: Ophef om hoofddoek bij boa’s in Utrecht

Het dragen van een hoofddoek is volgens de collectieve arbeidsovereenkomst voor handhavers op dit moment niet toegestaan. Die overeenkomst is opgesteld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en daarin staat dat "alle handhavers een standaard uniform moeten dragen, maar wij zijn als college van mening dat het mogelijk is om daarvan af te wijken. Het dragen van een hoofddoek mag geen belemmering zijn om toezichthouder te kunnen worden in onze gemeente", zegt de burgemeester, geciteerd door het AD.

Lees ook: Overwinning voor vrouwen met hoofddoek in België

Ook de gemeenteraad in Utrecht besloot recent nog dat boa’s een hoofddoek of andere religieuze symbolen mogen dragen. De Nederlandse BOA-bond noemde dat in een reactie onwenselijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team