Zoeken

Spanje: ophef om "geheime reizen" Pedro Sanchez naar Marokko

17 mei 2024 - 16:00 - Wereld

©

Francisco Bernabé, senator voor de Partido Popular (PP) in Murcia, heeft de Spaanse regering kritische vragen gesteld over de vermeende privéreizen van premier Pedro Sanchez naar Marokko en de Dominicaanse Republiek. Deze reizen zouden zijn gemaakt met het officiële regeringsvliegtuig van Spanje, de Falcon.

In een vraag aan de minister van Defensie, Margarita Roblès, eiste Bernabé opheldering over het vermeend geheim gebruik van het regeringstoestel door Sanchez. "Begrijpt u niet dat het totale gebrek aan uitleg alleen maar de verdenkingen over uw handelingen en de schimmige activiteiten vergroot?", aldus Bernabé tijdens een parlementaire zitting.

Lees ook: Pedro Sánchez: zeer duur hotel in Marokko

De senator wilde precies weten wie aan boord was van deze vluchten. "Wie waren de passagiers? Koldo? Des Abalos? Begona? Misschien Sanchez zelf? Wat nog verontrustender is, wat vervoerden zij en wat hebben zij teruggebracht naar Spanje op deze vluchten?", vroeg hij. Bernabé uitte in het bijzonder zijn bezorgdheid over de vijf geheime vluchten naar Marokko die met het officiële vliegtuig zouden zijn uitgevoerd.

Deze vermeende geheime reizen zouden de Spaanse belastingbetalers meer dan 200.000 euro hebben gekost, enkel voor de catering aan boord, benadrukte de senator. Hij wees er ook op dat de regering in 2023 meer dan 20 miljoen euro aan brandstof heeft uitgegeven voor 621.000 kilometer vliegen, wat neerkomt op meer dan vijftien keer de omtrek van de wereld.

Lees ook: Pedro Sanchez verdacht van geheime bezoeken aan Marokko

Bernabé merkte op dat Sanchez in minder dan zes jaar tijd al meer dan 500 vluchten met het regeringstoestel heeft gemaakt, tegenover 450 vluchten door zijn voorganger Zapatero in acht jaar, 385 door Aznar in acht jaar, en 344 door Rajoy in zeven jaar. Hij bekritiseerde Sanchez ook voor het gebruik van de Falcon voor persoonlijke doeleinden, zoals vakanties, het bijwonen van concerten en zelfs de bruiloft van zijn zwager in La Rioja. "Het is een ware schande", concludeerde het parlementslid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team