Zoeken

Cybercriminaliteit: Marokkaanse organisatie opgejaagd

14 mei 2024 - 15:00 - Wereld

©

Spanje is op zoek naar Marokkaanse cybercriminelen die vanuit Marokko en de enclaves Ceuta en Melilla opereren. Ze zouden tal van slachtoffers in Spanje hebben gemaakt.

De Spaanse politie is op zoek naar dertig Marokkanen die verdacht worden van cybercriminaliteit. De verdachten, die in Marokko, Ceuta en Melilla wonen, zouden websites van bedrijven in verschillende landen hebben gehackt. Volgens de Spaanse autoriteiten hebben deze vermeende cybercriminelen meer dan een miljoen euro verdiend door het hacken van persoonsgegevens en oplichting via internet.

Lees ook: Cybercriminaliteit is een constante bedreiging voor Marokko

De werkwijze is simpel. De criminelen sturen valse e-mails van bankinstellingen, telecombedrijven of vertrouwde personen naar hun slachtoffers, met het verzoek om hun persoonlijke of financiële gegevens te verstrekken. Vervolgens gebruiken ze deze informatie om geld van de bankrekeningen van de slachtoffers te stelen of hun identiteit te gebruiken om misdaden te plegen.

Lees ook: Marokkaanse bedrijven: betalen of gegevenslek riskeren door hackers

Volgens rapporten zouden deze Marokkaanse hackers veel slachtoffers hebben gemaakt in Ceuta. Er zijn veel klachten over grootschalige oplichting in de autonome stad ingediend, wat de Spaanse veiligheidsdiensten zorgen baart. De rapporten benadrukken de "vindingrijkheid van de Marokkanen" die verschillende trucs gebruiken om zowel Spanjaarden als Marokkanen die in Spanje wonen of buitenlandse toeristen op te lichten. Gezien de omvang van het probleem, roepen de Spaanse autoriteiten op tot waakzaamheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team