Zoeken

Koning Mohammed VI binnenkort in Spanje?

20 juni 2024 - 18:00 - Marokko

©

De Spaanse regering onder leiding van Pedro Sanchez is druk bezig met het organiseren van een officieel bezoek van koning Mohammed VI aan Madrid. Dit bezoek zou samenvallen met de officiële ceremonie waarbij Spanje, Marokko en Portugal worden aangewezen als gastlanden voor het Wereldkampioenschap voetbal in 2030.

Twintig jaar na het eerste en enige bezoek van Koning Mohammed VI aan Spanje in 2005, dat plaatsvond ter gelegenheid van de eerste herdenking van de aanslagen in Madrid, heeft het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken via de directie generaal van Protocol, Kanselarij en Buitenlandse Ordeningen een officiële uitnodiging naar Rabat gestuurd, zo melden diplomatieke bronnen aan Ok Diario. Tot nu toe hebben de Marokkaanse autoriteiten nog niet gereageerd op deze uitnodiging.

Lees ook: Koning Mohammed VI terug in Marokko na bezoek aan moeder in Frankrijk

Volgens Spaanse media is de kans groot dat Koning Mohammed VI deze uitnodiging zal afwijzen. De Koning heeft al jaren geen officieel bezoek meer gebracht aan een Europees land. Zijn laatste officiële bezoek was in 2018, toen hij op uitnodiging van de Franse president Emmanuel Macron deelnam aan de viering van de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog.

De wens van La Moncloa is dat dit bezoek een "totale verzoening" tussen Spanje en Marokko zou symboliseren, na jaren van diplomatieke spanningen. Deze spanningen begonnen in 2018 met de aankomst in Spanje van Brahim Ghali, de leider van het Polisario Front, onder een valse identiteit, en werden verergerd door beschuldigingen van spionage aan het adres van Marokko. Rabat zou met behulp van de Pegasus-software telefoons van Pedro Sanchez en enkele van zijn ministers hebben bespioneerd.

Lees ook: Koning Mohammed VI geniet van vakantie in Tetouan

De officiële aankondiging door de FIFA dat Spanje, Marokko en Portugal het WK 2030 zullen organiseren, wordt verwacht "tussen november en februari 2025", aldus het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team