Zoeken

Spanje wil gebouw van stad Tanger onteigenen

31 maart 2023 - 21:00 - Wereld

©

De Baskische lijst Elkarrekin gaat een verzoek indienen voor de onteigening van het paleis Álava-Esquivel, dat eigendom is van de stad Tanger. Er werden namelijk nieuwe risico’s op instorting vastgesteld in het gebouw, dat zich in een vergevorderde staat van verval bevindt.

Het paleis Alava-Esquivel is sinds 13 jaar eigendom van de gemeente Tanger. De Marokkaanse stad heeft een schuld van 310.581 euro opgebouwd, omdat zij het onderhoud van het gebouw niet voor haar rekening heeft genomen en de belastingen in verband met de verwijdering van afval niet heeft betaald. Elkarrekin waarschuwt voor "nieuwe risico’s op instorting van het vervallen gebouw". De risico’s werden bevestigd door een onderzoek van februari 2023 van de gemeente Vitoria, dat keek naar de verslechtering van de beschermende elementen aan de gevel en aan de achterkant van het gebouw.

Lees ook: Tanger heeft flinke schuld bij Spaanse stad

Volgens Elkarrekin verhoogt de verslechtering van deze beschermende elementen "het risico op instorting". Uit het technisch rapport blijkt dat deze elementen zich bevinden in de tuin van de Herrería-straat en in de Zapatería-straat. Langs de kant van de Herrería-straat zijn de roosters van vier ramen volledig gescheurd en gevuld met afval. Sinds vorig jaar staat het paleis op de rode lijst wegens "instortingsgevaar".

Lees ook: Spaanse stad legt Tanger hoge boetes op

"Als een deel van het gebouw valt, worden de veiligheid en de fysieke integriteit van de voetgangers en de buurt bedreigd", waarschuwt Elkarrekin, die de gemeentelijke autoriteiten oproept om tijdens de volgende zitting van hun raad toestemming te geven om "zo snel mogelijk" met de herstelwerkzaamheden aan het paleis te beginnen. Volgens de partij zal Marokko als "eigenaar" van het paleis "de werken niet uitvoeren".

Bladna.nl