Zoeken

Marokko neemt paleis in Spanje weer in bezit

29 februari 2024 - 20:00 - Wereld

©

Mounir Laymouri, burgemeester van Tanger, heeft in Vitoria, Spanje, een overeenkomst getekend om een oplossing te vinden voor het verwaarloosde paleis Álava-Esquível. Het paleis is eigendom van Tanger, maar ligt in Vitoria en is al jaren in vervallen staat.

De twee steden hebben afgesproken een werkgroep op te richten om de kwestie van het paleis te regelen. Vitoria overwoog om het pand te onteigenen vanwege de negen boetes die Tanger niet had betaald voor het niet onderhouden van het paleis. De totale waarde van de boetes bedraagt 383.825,47 euro.

Lees ook: Spaanse stad legt Tanger hoge boetes op

Laymouri bezocht tijdens zijn reis het paleis, dat dreigt in te storten. "Deze stap bevestigt de grote interesse in dit monument van historische, culturele en soevereine waarde," zei hij. "Het is het enige bezit van Marokko dat zich buiten zijn grondgebied bevindt," meldt Rue20.

Lees ook: Spanje wil gebouw van stad Tanger onteigenen

Het paleis Álava-Esquível werd in 1488 gebouwd en is al meer dan een eeuw eigendom van de gemeente Tanger. Het heeft verschillende eigenaren gekend. Ricardo de Álava y Carrión, een afstammeling van generaal Álava, verloor het pand in een kaartspel. Het paleis kwam uiteindelijk in handen van Ignacio de Figueroa y Bermejillo, hertog van Tovar, die het in 1953 schonk aan de gemeente Tanger, die toen onder Spaans protectoraat stond.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team