Zoeken

Spanje vreest einde betrekkingen met Marokko

8 maart 2021 - 14:00 - Wereld

©

De opschorting door Marokko van zijn betrekkingen met Duitsland klinkt als een waarschuwing aan het adres van Spanje, waarmee het koninkrijk onenigheid heeft over dezelfde kwestie, met name de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara.

Als gevolg van "diepe misverstanden" over de kwestie van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara, heeft Marokko onlangs zijn betrekkingen met Duitsland opgeschort. Verschillende Duitse autoriteiten verzetten zich tegen de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse Sahara, omdat ze vinden dat het besluit van de regering Trump "in strijd is met de relevante resoluties van de VN-Veiligheidsraad". De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, had er op 15 januari bij de Europeanen aangedrongen om "hun comfortzone te verlaten en de dynamiek van de Verenigde Staten op te volgen". "Een deel van Europa moet moedig zijn, omdat dit conflict in hun achtertuin ligt", zei hij, verwijzend naar Spanje.

Journalist Ignacio Cembrero, zegt in een artikel gepubliceerd door El Confidencial dat dit besluit "een waarschuwing" is voor de Spaanse regering, die de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara nog niet officieel heeft erkend. Spanje zou "een meer verzoenende houding moeten aannemen ten aanzien van de belangen van Marokko", aldus de journalist, die eraan herinnert dat de betrekkingen tussen de twee landen de laatste tijd zijn bekoeld. Dit blijkt uit het verzoek van Marokko om de bilaterale top die oorspronkelijk voor 17 december was gepland, uit te stellen zonder nieuwe datum.

Spanje van zijn kant probeert zijn vage positie over de Sahara te handhaven. De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, Arancha González Laya, wijst de Amerikaanse erkenning van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara weliswaar niet af, maar laat niet na aan te dringen op de noodzaak om "de consensus van de internationale gemeenschap" over deze kwestie te beogen. Uit diplomatieke bronnen blijkt dat Marokko Spanje ervan verdenkt in het geheim te ijveren voor een betwisting van de Amerikaanse erkenning van de Sahara door het team van Biden.

Het Europees land vreest ook voor een geleidelijke verslechtering van de betrekkingen met Marokko, zolang het geen officiële steun verleent aan de Marokkaanse Sahara. Marokko zou deze situatie zelfs als voorwendsel kunnen gebruiken om zijn betrekkingen met Spanje op te schorten, zoals het onlangs met Duitsland heeft gedaan.

In augustus 2014 schortte Marokko zijn veiligheidssamenwerking met Spanje al op, nadat de Guardia Civil per vergissing het jacht had onderschept waarin Koning Mohammed VI van Sebta onderweg was naar Tanger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team