Zoeken

Spanje: bezwaar tegen financiële steun aan Marokko afgewezen

18 januari 2021 - 21:20 - Wereld

©

Dat de hulp die de Spaanse regering aan Marokko verleent in de strijd tegen irreguliere migratie omstreden is, blijkt weer uit het feit dat twee ngo’s bezwaar hebben gemaakt tegen de toewijzing van Spaanse fondsen voor dit doel. De Spaanse justitie heeft het bezwaar echter afgewezen.

Het bezwaar tegen de financiële steun was ingediend door Andalucia Acoge, een organisatie die zich bezig houdt met de integratie en opvolging van migranten en Access Info Europe, een NGO die zich inzet voor de "verdediging en bevordering van het recht op informatie". Volgens het Spaanse Hooggerechtshof hebben de twee ngo’s geen recht om via de rechtbank de annulering te eisen van de overeenkomst die op 19 juli 2019 werd ondertekend door de Raad van Ministers voor de toekenning van een directe hulp van 30 miljoen euro aan Marokko voor de strijd tegen migratie.

De twee organisaties menen dat het gebruik van dit fonds voor dit doeleinde “ongepast” is. Volgens de rechter is het niet bewezen dat de opzegging van dit fonds een voordeel voor de klagende partij op zal leveren. Volgens een voormalige vrijwilliger van een organisatie die is verbonden aan Andalucia Acoge zijn de ngo’s afhankelijk van de aankomst van Marokkaanse migranten in Spanje en zou dit de reden zijn waarom zij bezwaar maken tegen financiële hulp waardoor er minder migranten vanuit het koninkrijk naar Spanje komen. ”Stel je eens voor dat deze aankomsten opdrogen of verdwijnen. Dit betekent dat de budgetten naar beneden zullen worden bijgesteld, vandaar hun gretigheid om acties te saboteren die erop gericht zijn om de migratiestromen te verminderen", verklaarde de vrijwilliger.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team