Zoeken

Spanje gaf ruim 100 miljoen euro financiële hulp aan Marokko

25 mei 2021 - 18:20 - Wereld

©

Tussen 2014 en 2019 heeft Marokko meer dan 100 miljoen euro aan steun van Spanje ontvangen. De hulp heeft bijgedragen aan de modernisering van de instellingen van het koninkrijk en aan de versteviging van het onderwijs en de gezondheidszorg.

Het Spaanse persbureau Europa Press meldt dat de Spaanse regering tussen 2014 en 2019 bruto-uitbetalingen van meer dan 100 miljoen euro heeft gedaan aan Marokko. Dit totale bedrag bestaat voor 96 miljoen euro uit subsidies, 4 miljoen euro aan kredieten en 2,5 miljoen euro aan leningen. Ook ontving Marokko in 2020 een bedrag van 4 miljoen euro aan financiële steun van het Spaanse Agentschap voor Internationale Ontwikkelingssamenwerking (AECID).

De hulp van Spanje is onderdeel van het vijfde masterplan voor Spaanse samenwerking (2018-2021) met middeninkomenslanden, maar ook van het ontwikkelingsprogramma van de Europese Unie. De Spaanse hulp moet vooral ten goede komen aan het moderniseren van de Marokkaanse instellingen, het ondersteunen van het onderwijs- en gezondheidsstelsel en het bevorderen van economische kansen.

Ook op het gebied van migratie wordt er nauw samengewerkt tussen de landen om de integratie van Marokkaanse migranten in Spanje te bevorderen. Het Nationaal Agentschap voor de bevordering van werkgelegenheid (ANAPEC) wil dit jaar nog een manier vinden om de kennis en ervaring van de Marokkaanse seizoenarbeiders die elk jaar naar Spanje reizen om daar deel te nemen aan de oogst, in te zetten voor de Marokkaanse landbouw.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team