Zoeken

BlackRock annuleert Medgaz-uitbreidingsproject vanwege crisis Spanje Algerije

31 mei 2022 - 12:20 - Wereld

©

Het investeringsfonds BlackRock is niet langer van plan de uitbreiding tot 16 miljard kubieke meter per jaar te financieren van de Medgaz pijpleiding die Algerije met Spanje verbindt. Dit is te wijten aan de spanningen tussen de twee landen, die na de wijziging van het standpunt van Spanje over de Sahara zijn ontstaan.

Spanje en Algerije hadden een overeenkomst bereikt over de uitbreiding van de capaciteit van de Medgaz van 8 tot 10 miljard kubieke meter per jaar, om aan de Spaanse gasvraag te kunnen voldoen na de sluiting van de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) afgelopen oktober door Algerije. De werkzaamheden werden inmiddels uitgevoerd, maar de nodige vergunningen voor de inbedrijfstelling zijn nog niet verkregen, aldus Merca2.

Lees ook: Algerije reduceert gasleveringen aan Spanje

De diplomatieke crisis tussen de twee landen is ontstaan naar aanleiding van de steun van Spanje aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara. Het conflict heeft niet alleen de effectieve uitbreiding van Medgaz tot 10 miljard kubieke meter per jaar geblokkeerd, maar Blackrock, een Amerikaans investeringsfonds dat Medgaz samen met Naturgy en Sonatrach beheert, heeft nu ook besloten af te zien van zijn project om de capaciteit van de infrastructuur te verhogen tot 16 miljard kubieke meter per jaar, door middel van de aanleg van een tweede onderzeese pijpleiding.

Geraadpleegde bronnen bevestigen dat "BlackRock aan het begin van het conflict tussen Rusland en Oekraïne, de opdracht heeft gegeven voor een haalbaarheidsstudie voor het project, maar na de ontmoeting tussen Pedro Sanchez en Koning Mohammed VI in april, is de technische afdeling van Medgaz ervan op de hoogte gebracht dat het project is geannuleerd".

Lees ook: Spanje: "Algerije kan zich stopzetting gasexport niet veroorloven"

De Algerijnse nationale energiemaatschappij Sonatrach bracht Naturgy en BlackRock op de hoogte van het voornemen van de Algerijnse autoriteiten om de prijs van het via Medgaz aan Spanje geleverde gas te herzien. De Algerijnse minister Mohamed Arkab van Energie, waarschuwde daarna ook dat zijn land niet zal aarzelen zijn gascontracten met Spanje te verbreken, indien dit land via de GME in omgekeerde richting gas aan Marokko zou leveren. Zijn Spaanse collega, Teresa Ribera, verzekerde dat de rol van Spanje beperkt blijft tot het vervoer van vloeibaar aardgas (LNG) dat door Marokko op de internationale markt wordt aangekocht en in Spaanse hervergassingsinstallaties wordt getransformeerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team