Zoeken

Spanjaarden niet blij met toespraak van Koning Mohammed VI

7 augustus 2022 - 10:40 - Wereld

©

In zijn toespraak van 31 juli ter gelegenheid van het Troonfeest, heeft Koning Mohammed VI niet gesproken over de normalisering van de betrekkingen met Spanje, laat staan over een eventuele heropening van de douane voor handelsgoederen in Melilla.

Het stilzwijgen van Koning Mohammed VI over de normalisering van de betrekkingen zou kunnen betekenen dat hij de nieuwe fase in het partnerschap met Spanje als vanzelfsprekend beschouwt, of integendeel, dat hij weinig belang hecht aan de samenwerking met het land, analyseert El Faro de Melilla.

Lees ook: Marokko zou afbakening maritieme gebieden met Spanje blokkeren

De krant wijst erop dat de Spaanse steun voor het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara, dat nu wordt beschouwd als "de meest serieuze, geloofwaardige en realistische basis" voor een oplossing van het conflict, heeft geleid tot een vermindering van de spanningen tussen de twee landen.

Lees ook: Handelsdouane Melilla al 4 jaar gesloten, geen vooruitzicht op heropening

Koning Mohammed VI heeft wel duidelijk te kennen gegeven dat hij hoopt dat de grenzen met Algerije "bruggen worden". Het is een handreiking naar Algerije om de betrekkingen te normaliseren, aldus Jesús Delgado Aboy, voorzitter van Promesa. Hij legt uit dat Marokko het buurland Algerije nodig heeft, en in het bijzonder zijn gas. Met name in deze periode die beheerst wordt door een energiecrisis, als gevolg van de Russisch-Oekraïense oorlog.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team