Zoeken

Uitgestoken hand Mohammed VI door Algerijns leger aanvaard?

13 augustus 2022 - 11:00 - Wereld

©

Het Nationaal Volksleger van Algerije lijkt de uitgestoken hand te hebben aanvaard van Koning Mohammed VI. De monarch riep in zijn toespraak ter gelegenheid van het Troonfeest op tot een vermindering van de spanningen tussen de twee landen.

Generaal-majoor Mabrouk Saba verklaarde in het laatste nummer van het maandblad El Djeich, dat de militaire parade op 5 juli ter gelegenheid van de Onafhankelijkheidsdag "eerst een boodschap aan het Algerijnse volk en vervolgens aan het buitenland heeft overgebracht. De gesofisticeerde uitrusting waarmee ons leger is uitgerust is uitsluitend bestemd voor de verdediging van het vaderland, zoals generaal Saïd Chengriha, stafchef van het nationale volksleger, heeft opgemerkt".

Lees ook: Koning Mohammed VI reikt opnieuw de hand aan Algerije

Deze uitspraken van de Algerijnse militaire leiding zouden volgens sommige internationale waarnemers kunnen worden gezien als een aanvaarding van de uitgestoken hand van Koning Mohammed VI. De vorst had in zijn Troonrede de Algerijnse regering opgeroepen "zich in te zetten voor de totstandbrenging van normale betrekkingen tussen twee broederlijke volkeren die door historische banden en een gemeenschappelijke lotsbestemming zijn verbonden".

Het bericht van Chengriha is een oproep tot kalmte, ondanks het feit dat hij sinds het begin van zijn carrière bekend staat als een fervent anti-Marokkaan. Zijn eerdere uitspraken leken erop te wijzen dat de spanningen tussen de twee landen in de toekomst zouden toenemen. De bouw van een luchtmachtbasis in het noordwesten van het land, bestemd voor de plaatsing van S-350 raketsystemen, en het organiseren van de militaire manoeuvre Desert Shield met Rusland, op slechts 50 km van de Marokkaanse grens, hebben de spanningen tot nu toe niet verminderd.

Lees ook: Handreikingen Koning Mohammed VI aan Algerije is "een non-event"

In augustus 2021 verbrak Algerije de diplomatieke betrekkingen met Marokko vanwege het conflict rond de Sahara en in oktober van datzelfde jaar sloot het de pijpleiding Maghreb-Europa die door Marokko loopt. Beide landen zijn al jaren verwikkeld in een wapenwedloop en verhogen elk jaar hun respectieve militaire budgetten voor de aanschaf van drones en de nieuwste generatie defensiesystemen.

Bladna.nl