Zoeken

Spaanse supermarkten verbannen Marokkaanse aardbeien

17 april 2024 - 15:00 - Wereld

©

Na de besmetting van Marokkaanse aardbeien met hepatitis A, hebben verschillende supermarkten in Spanje deze vervangen door lokaal geproduceerde roodfruit.

Supermarktketens zoals Eroski kochten voorheen aardbeien uit Marokko om de kosten te drukken. Tot drie maanden geleden waren Marokkaanse aardbeien dan ook te vinden in de schappen van Eroski. Na de gezondheidswaarschuwing in maart over een partij Marokkaanse aardbeien besmet met hepatitis A, is dat echter veranderd. "Bij Eroski zijn aardbeien nu van nationale oorsprong", staat op een bord bij de ingang van alle winkels.

Lees ook: Marokkaanse aardbeien in Europa besmet met hepatitis A

De besmetting met hepatitis A heeft bij Spaanse consumenten zorgen gewekt over de kwaliteit van geïmporteerde landbouwproducten en de controles die daarop worden uitgevoerd, meldt Merca2. Sinds de waarschuwing zijn Spaanse consumenten alerter en controleren ze de herkomst van producten op de verpakking voordat ze deze kopen. Eroski heeft zich op haar website gecommitteerd aan de promotie van lokale producten.

Lees ook: Besmette Marokkaanse aardbeien vernietigd in Spanje

Om de gezondheid van consumenten te beschermen, eist landbouworganisatie COAG strengere controles op importproducten uit derde landen aan de grenzen. Dit moet de invoer van besmette producten op de Spaanse en Europese markt beperken. COAG pleit er bijvoorbeeld voor om het aantal geanalyseerde partijen te verhogen en de resultaten van deze analyses onmiddellijk beschikbaar te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team