Zoeken

Marokkaanse aardbeien in Europa besmet met hepatitis A

7 maart 2024 - 11:00 - Wereld

©

In Spanje is in aardbeien die uit Marokko zijn geïmporteerd, het hepatitis A-virus aangetroffen. Dit virus kan een leverontsteking veroorzaken en wordt overgedragen via besmet voedsel of water.

De besmetting werd ontdekt tijdens een routinecontrole in Spanje. De aardbeien bevatten meer dan de toegestane hoeveelheid van het virus. Naar aanleiding van deze bevindingen heeft de Europese Unie haar waarschuwingssysteem voor voedsel en diervoeder (RASFF) geactiveerd. In de melding van 14 februari staat dat de aardbeien besmet zijn met norovirus genotype II, wat een "ernstig risico" vormt voor de volksgezondheid.

Lees ook: Besmette watermeloenen op borden Marokkanen?

De Marokkaanse autoriteiten, verrast door de bevindingen, benadrukken dat alle geëxporteerde aardbeien strenge sanitaire controles ondergaan. Ze stellen dat soortgelijke maatregelen worden genomen voor andere fruit- en groentesoorten wanneer er in andere landen voedselveiligheidswaarschuwingen worden afgegeven.

Norovirussen worden voornamelijk via de feco-orale route overgedragen en zijn zeer besmettelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie "zijn in theorie minder dan 100 virusdeeltjes voldoende om de ziekte te veroorzaken."

Lees ook: Virus ontdekt in aardbeien uit Marokko bestemd voor Nederland

De Europese Commissie en de Marokkaanse autoriteiten zijn in overleg om de bron van de besmetting te achterhalen en verdere verspreiding te voorkomen. Consumenten die recent Marokkaanse aardbeien hebben gegeten, worden geadviseerd contact op te nemen met hun huisarts als ze symptomen van hepatitis A ervaren, zoals misselijkheid, braken, buikpijn, vermoeidheid en geelzucht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team