Zoeken

Besmette Marokkaanse aardbeien vernietigd in Spanje

21 maart 2024 - 11:00 - Marokko

©

Het Europese waarschuwingssysteem voor voedselveiligheid (RASFF) heeft afgelopen vrijdag opnieuw alarm geslagen over aardbeien uit Marokko, ditmaal vanwege besmetting met hepatitis A. De lading is vernietigd.

De aardbeien werden in de haven van Bilbao onderschept, vermoedelijk onderweg naar een andere EU-lidstaat. Na de detectie van het virus, dat als potentieel ernstig wordt beschouwd, bevalen de Spaanse autoriteiten de vernietiging van de volledige lading. El Debate herinnert eraan dat de landbouworganisatie AVA-Asaja begin maart al melding deed van een met hepatitis A besmette lading Marokkaanse aardbeien.

Lees ook: Marokkaanse aardbeien in Europa besmet met hepatitis A

Landbouwersorganisatie Unió Llauradora i Ramadera dringt bij de autoriteiten aan op "garantie van de voedselveiligheid" van consumenten. Ze roept op tot meer transparantie over de controles op geïmporteerde producten, met name uit Marokko. "We vrezen dat er willekeurige controles plaatsvinden en dat het vinden van een ziekte of virus een kwestie van geluk is," aldus Carles Peris, secretaris-generaal van de organisatie.

Het Marokkaanse ministerie van Landbouw ontkent met klem de "geruchten en desinformatie" over hepatitis A in Marokkaanse aardbeien. De afdeling spreekt van een campagne om de reputatie van Marokkaanse landbouwproducten te schaden. Het ministerie behoudt zich het recht voor om juridische stappen te ondernemen.

Lees ook: Hepatitis A in Marokkaanse aardbeien: autoriteiten reageren

Na de eerste waarschuwing van 5 maart startte de Marokkaanse voedselautoriteit (ONSSA), een onderzoek. Dit leidde tot de identificatie van het veld en de verpakkingsunit, de tracering van de lading en alle nodige analyses om de kwaliteit te controleren en elk mogelijk gezondheidsrisico uit te sluiten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team