Zoeken

Sebta en Melilla strijden tegen "hybride strategieën" Marokko

5 juni 2022 - 15:00 - Wereld

©

Om de "hybride strategieën" van Marokko tegen te gaan, riepen de presidenten van Ceuta en Melilla, Juan Jesús Vivas en Eduardo de Castro, woensdag op tot een grotere integratie van hun steden in de Europese Unie.

In de marge van de presentatie van een verslag over Ceuta en Melilla door Ciudadanos-Europarlementariër en tegenstander van Marokko, Jordi Cañas, in het Europees Parlement, herinnerden Vivas en De Castro aan de migratiecrisis in Ceuta in mei 2021, en de massale komst van migranten in de autonome stad. "Zonder Spanje en Europa zouden we de episode in mei niet overleefd hebben," zei Vivas in een interview met Europa Press.

Lees ook: Sebta en Melilla: smokkelverbod veroorzaakt onvrede

Het is nodig Ceuta en Melilla op de Europese kaart te zetten omdat ze deel uitmaken van Europa, zei Cañas. Hij stelt aan een analyse te werken van de voor- en nadelen, om tot een grotere integratie te komen. De "grootste bedreiging" voor de toekomst van Ceuta en Melilla is de "strategie" van Rabat. Men wil de soevereiniteit over de twee steden opeisen door de migratiedruk en een economische blokkade te handhaven, aldus het rapport.

Lees ook: Sebta en Melilla: einde smokkel leidt tot hogere douane-inkomsten

De grens in Ceuta "moet in zijn huidige vorm als buitengrens van de Europese Unie worden beschouwd", betoogde Vivas. Hij riep op tot een invoerheffing op de handel met Marokko. De presidenten van Ceuta en Melilla gaven ook te kennen dat zij goede nabuurschapsbetrekkingen met Marokko willen blijven onderhouden. De betrekkingen zijn "essentieel" maar moeten "complementair" zijn, aldus De Castro.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team