Zoeken

"Iedereen wil Marokkaans gas kopen"

24 april 2022 - 16:20 - Economie

©

Marokko heeft een sterk aardgaspotentieel dat steeds aantrekkelijker wordt. Uitvoerend voorzitter van Sound Energy, Graham Lyon, zegt dat het Marokkaans gas inmiddels door iedereen gewild is.

"Het Tendrara gasproject in Marokko toont na jaren van gestage vooruitgang eindelijk veelbelovende vooruitzichten," zegt Graham Lyon, uitvoerend voorzitter van Sound Energy, in een interview met Proactive. Hij is blij met de vooruitgang die het Britse bedrijf heeft geboekt, de onderneming is "van de productie van een kleine hoeveelheid gas, overgegaan naar een volwaardig systeem voor de productie van vloeibaar aardgas (LNG)".

Lees ook: Grote gasvoorraden ontdekt in Marokko

Sound Energy heeft zijn ambities op het gebied van duurzame energie vernieuwd. De manager vertelt dat de doelstellingen en werkzaamheden van de afgelopen jaren hun vruchten beginnen af te werpen, met name op het gebied van infrastructuur en samenwerking met andere spelers op energiegebied. De versnelde vooruitgang is ook te danken aan de behoefte aan alternatieve gasleveringen als gevolg van de oorlog in Oekraïne en aan de eigen ontwikkelingsbehoeften van Marokko, die hebben geleid tot een sterke toename van de belangstelling en meerdere schuldfinancieringen, met name met Afriquia Gas.

Graham Lyon legt uit dat de financiering de aanleg mogelijk zal maken van een secundaire pijpleiding, die aangesloten wordt op het Marokkaanse gasnet over een afstand van 120 km. Dit is voldoende om de productie te stimuleren en een aanzienlijk deel van de Marokkaanse gasbehoefte veilig te stellen. Het project van 250 miljoen dollar gaat niet enkel over de secundaire pijpleiding, maar omvat ook nieuwe putten en een gasverwerkingsinstallatie. Het is een reële kans om Marokko van gas te voorzien en gas naar Spanje en Portugal te exporteren, nu Algerije besloten heeft de Maghreb-Europa gaspijpleiding te sluiten, die door Marokko loopt.

Lees ook: Marokkaanse gasexport wordt werkelijkheid

"Nu wil iedereen Marokkaans gas dat door Sound Energy wordt verwerkt," zegt Graham Lyon tijdens zijn verslag over de jongste ontwikkelingen in het Tendrara-gasproject in Marokko. De projectgroep maakt aanzienlijke en snelle vorderingen en in dit tempo zou de voorafgaande technologische voorbereiding van het terrein in de komende maanden voltooid moeten zijn, waarna er met de funderingswerkzaamheden kan worden begonnen.

Bladna.nl