8 december 2021 - 19:00 - Marokko
De Sint-Pieterskathedraal in Rabat is ook de zetel van het aartsbisdom Rabat en vierde in november zijn honderdjarig bestaan. De katholieke gemeenschap in Marokko telt naar schatting 30.000 gelovigen.
De kerk werd gebouwd tijdens het Franse protectoraat (1912-1956) en in 1921 ingehuldigd door president-generaal Louis Hubert Lyautey, een belangrijke figuur in de moderne Marokkaanse geschiedenis. In 1933 werd het een kathedraal krachtens de benoeming door de Heilige Stoel van een Apostolisch Vicaris. Na een juridisch proces van twee jaar is de kathedraal in 2018 officieel deel gaan uitmaken van het kerkelijk erfgoed. De kathedraal werd aan de katholieke kerk geschonken door Jean Chaubert, de toenmalige aartsbisschop van Rabat.
Lees ook: Nederlandse experts helpen met renovatie kathedraal Casablanca
De Sint-Pieters kathedraal in Rabat wordt vooral bezocht door jonge studenten en arbeiders uit de hoofdstad, gelovigen van Europese afkomst en toeristen.
Kardinaal López Romero zei onlangs tegen EFE: "Onze kerk is klein, maar belangrijk omdat we een boodschap hebben voor dit land en voor de hele wereld. Sommige mensen zeggen me dat het onmogelijk is om in Marokko te evangeliseren. Dan antwoord ik: als het niet mogelijk was, zouden we hier niet zijn".
"In Marokko beschouwen de parochianen, die afkomstig zijn uit Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara, de kathedraal als een ontmoetingsplaats waar in een zeer aangename sfeer familiebanden en religieuze banden worden aangeknoopt. Er is duidelijke tolerantie en vreedzame co-existentie tussen godsdiensten”, legt Claude, de receptioniste van de kathedraal, uit.
Lees ook: Godsdienstvrijheid staat ook in Marokko onder druk
In Marokko is 99% van de bevolking moslim. Naast de 30.000 christenen is er ook een kleine joodse gemeenschap in het koninkrijk. Op zaterdag 20 november heeft kardinaal López Romero een mis opgedragen ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de Sint-Pieters kathedraal, een symbool van de Kerk in Noord-Afrika. Marokko is bovendien het beste voorbeeld dat religieus pluralisme heel goed kan werken.
Ongelooflijke comeback: Marokko Afrikaans kampioen zaalvoetbal!
Nieuwe baan voor Tarik Sektioui
Anti-Amazigh racisme teistert Marokkaanse voetbal
Marokko bouwt gigantische scheepswerf om Spanje (en Europa) uit te dagen
Veel vluchten naar Marokko geannuleerd
Marokko en Algerije wedijveren ook over militair budget
Marokko zet AI-camera’s in op scholen
Royal Air Maroc start nieuwe directe vlucht
Onvrede in Nador: Tamazight afwezig op nieuwe verkeersborden
Casablanca kleurt Airbus na 1 dollar deal
KSS-III en K2: Marokko’s nieuwe militaire aspiraties
Gouverneur Nador annuleert aanbesteding na klachten
Casablanca veegt sloppenwijken van de kaart
Marokko zet (opnieuw) buitenlanders uit