Zoeken

Godsdienstvrijheid staat ook in Marokko onder druk

22 april 2021 - 19:40 - Wereld

©

Volgens het laatste rapport van de organisatie Aid to the Church in Need (ACN) is Marokko een van de landen in de wereld waar de godsdienstvrijheid onder druk staat.

Uit de gegevens in het rapport blijkt dat de [godsdienstvrijheid>mot2165] in 2021 in één op de drie landen wordt bedreigd. Twee jaar geleden was dit nog in één op de vijf landen het geval. De onderzoekers hebben schendingen van godsdienstvrijheid in 62 van de 196 bestudeerde landen geconstateerd. Deze landen zijn onderverdeeld in een categorie waarbij er sprake is van discriminatie op grond van geloof (36), en een categorie landen waar mensen vanwege hun geloof worden vervolgd (26), meldt persbureau AFP.

"Bij het lezen van dit rapport kunnen we zien hoe grenzeloos de menselijke verbeelding helaas de godsdienstvrijheid in de weg lijkt te staan", zegt Benoît de Blanpré, directeur van de ACN. Volgens de organisatie zijn er drie trends gaande die de godsdienstvrijheid in veel landen onder druk zet. Het islamisme in de Sahel, het zogenoemde "zondebokfenomeen" waarbij andersgelovigen de schuld krijgen van de coronavirus-pandemie en "etno-religieuze suprematie" zoals dat bestaat in India, Sri Lanka, Birma en Pakistan.

Volgens het rapport zijn er in Afrika, van Mauritanië tot in Soedan, verschillende jihadistische groepen actief die het steeds vaker op christenen hebben gemunt. Als voorbeeld noemt de ACN de dodelijke aanslag van mei 2020 op een christelijke processie in Burkina Faso. Hierbij kwamen vier mensen om het leven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team