Zoeken

Verantwoordelijken Sebta krijgen 12 jaar cel na uitzetting Marokkaanse kinderen

30 december 2022 - 11:00 - Wereld

©

In Sebta werden vorig jaar 55 Marokkaanse minderjarigen uitgezet. Twee lokale functionarissen werden door de rechtbank veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor verschillende aanklachten met betrekking tot deze uitzettingen.

Het gaat om Mabel Deu en Salvadora Mateos, respectievelijk de huidige vice-voorzitter van het gemeentebestuur van Sebta en de afgevaardigde van de Spaanse regering in de autonome stad. Zij worden ervan verdacht "administratieve procedures te hebben omzeild en betrokken te zijn bij de uitzetting van 55 niet-begeleide Marokkaanse minderjarigen". Volgens het dagblad Al Ahdath Al Maghribia kwamen de minderjarigen in mei 2021 tijdens de migratiecrisis met Marokko, in Sebta aan.

Lees ook: Regeringsafgevaardigde Sebta ontslagen na uitzetting Marokkaanse kinderen

Salvadora Mateos heeft haar baan al verloren en kan haar professionele en politieke carrière vaarwel zeggen. Het Openbaar Ministerie heeft een gevangenisstraf van 12 jaar geëist voor de twee functionarissen. Het Openbaar Ministerie verklaarde in het slotpleidooi dat de twee beklaagden wegens hun daden geen "verkiesbare functie of staatsfunctie" meer zouden mogen bekleden en de "erestatus" moeten kwijtraken die aan hun functie is verbonden.

Lees ook: Marokko werkt niet mee aan repatriëring minderjarigen uit Spanje

Op het moment van de gebeurtenissen had de rechtbank de uitzetting van de 55 Marokkaanse minderjarigen onrechtmatig verklaard en nieuwe uitzettingen van Marokkaanse minderjarigen verboden. Het Openbaar Ministerie heeft vervolgens een verzoek tot gerechtelijke vervolging van de twee verantwoordelijken ingediend. Tijdens de procedure wees het Openbaar Ministerie op de onwettigheid van de genomen maatregel. Ook werd de hardnekkigheid van de twee beklaagden gehekeld. Ze wisten dat ze een ernstige onregelmatigheid begingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team