Zoeken

Regeringsafgevaardigde Sebta ontslagen na uitzetting Marokkaanse kinderen

3 november 2022 - 13:00 - Wereld

©

De Spaanse regering heeft de Spaanse regeringsafgevaardigde in Sebta, Salvadora Mateos, ontslagen, vanwege het "illegaal" terugsturen van 55 Marokkaanse minderjarigen in augustus 2021.

Het besluit is maandag genomen in de Raad van Ministers. Rafael García Rodríguez zal naar verwachting Salvadora Mateos vervangen. Tegen deze laatste loopt een gerechtelijk onderzoek in de zaak van de terugkeer van 55 Marokkaanse minderjarigen, meldt The Objective.

Lees ook: Marokkaanse politie voorkomt vertrek tiental jongeren naar Sebta

De rechtbanken hebben al bevestigd dat Spanje de rechten heeft geschonden van 55 Marokkaanse kinderen die uit Sebta zijn gezet, nadat ze zwemmend de grens waren overgestoken. Dit is in strijd met het fundamentele recht van kinderen op onderdak, maar de rol van Mateos bij de zaak moet nog worden onderzocht.

Salvadora Mateos veroorzaakte in april 2021 ook ophef door in een verklaring aan de pers als afgevaardigde van de Spaanse regering een racistische en seksistische opmerking met betrekking tot huishoudelijk personeel dat de autonome stad niet kon binnenkomen door de voortdurende sluiting van de grens.

Lees ook: Marokko weigert terugkeer onderdanen uit Sebta

De opvolger van Salvadora Mateos, Rafael García, is juridisch adviseur van de woordvoerder van de parlementaire fractie van de Socialistische Partij (PSOE) in Sebta. Sinds 2021 is hij ook secretaris-generaal voor institutionele betrekkingen en ambtenarenzaken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team